![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Stworzyłem sobie taki oto kod na potrzeby menu mojej stronki:
i chcialbym sprawdzic ostatni element mojej tablicy . Znalazlem w manualu funkcje lecz jak logika nakazuje ostatni element wyswietli mi dopiero po skonczeniu sie petli while ale ja chcialbym to sprawdzic jeszcze w petli i wtedy przy pomocy if dopisac do li klasę. Wiem ze trzeba bedzie przerobic ten kod lecz nie mam pomyslu jak to zrobic, dlatego pytam tu. Nie prosze o gotowca lecz jedynie nakierowanie mnie jak to zmienic zebym zadzialalo pozdrawiam -------------------- CI
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najpierw w while() zapisujesz dane do tablicy następnie sprawdzasz je w za pomocą end()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Swego czasu uczyniłem takie funkcyjki:
Sposób wykorzystania:
A ruszają głową można uzyskać przedostatni element, drugi, 4 od końca itd. Są małe problemy jak jest np 1 element. Ten post edytował Adi32 9.12.2011, 08:16:51 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2010 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam Stworzyłem sobie taki oto kod na potrzeby menu mojej stronki:
i chcialbym sprawdzic ostatni element mojej tablicy . Znalazlem w manualu funkcje lecz jak logika nakazuje ostatni element wyswietli mi dopiero po skonczeniu sie petli while ale ja chcialbym to sprawdzic jeszcze w petli i wtedy przy pomocy if dopisac do li klasę. Wiem ze trzeba bedzie przerobic ten kod lecz nie mam pomyslu jak to zrobic, dlatego pytam tu. Nie prosze o gotowca lecz jedynie nakierowanie mnie jak to zmienic zebym zadzialalo pozdrawiam
Taki utrudnianie sobie życia ... szukanie na siłę funkcji które w praktyce i tak nic nam nie dają... Jak coś istnieje to nie znaczy że jest to dobre. Kod pisany z ręki. Mogą być błędy. Ta funkcja end() nigdy o niej nie słyszałem i jakoś żyłem dobrze bez niej... Radzę sobie bez tego i jak widać daję radę ;] Gdybyś miał problem lub błędy wal na PW. Swego czasu uczyniłem takie funkcyjki:
Sposób wykorzystania:
A ruszają głową można uzyskać przedostatni element, drugi, 4 od końca itd. Są małe problemy jak jest np 1 element. Adi nie wątpię że znasz się na rzeczy ale to jest właśnie przykład utrudniania sobie kodu... Wystarczy jedna zmienna ( w tym przypadku $a) którą za każdym ruchem przeliczamy i nie ma szans z problemem odnośnie jednej lub miliona pozycji ![]() Prostsza wersja twojego kodu
Ten post edytował Prezi2907 9.12.2011, 08:22:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tematem:
Dzięki za uwagę Prezi - dobrze wiedzieć. Zaktualizowałem swoje funkcje. -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 06:28 |