![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2002 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z prawidłowym ustawieniem kodowania. Używając phpMyAdmina polskie znaki są dobrze zapisywane, a problem pojawia się kiedy zapisuję przez formularz na stronie, wtedy pojawiają się krzaki. Oczywiście wygłąda że plik z formularzem jest kodowany inaczej niż UTF-8 (tak mam ustawioną bazę), pomino jasnej deklaracji w pliku formularza w sekcji meta "charset=utf-8". Używam Dreamwavera i w ustawieniach nowego dokumentu mam ustawione domyślne kodowanie na UTF-8.
Gdzie leży zatem problem ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiesz, na forum jest tyle tematów o tym kodowaniu (bo każdy użyszkodnik myśli że jego problem jest inny niż wszystkie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ), już nie mówiąc że są nawet na wortal.php.pl artykuły dotyczące kodowania.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwoliłem sobie w ramach odpowiedzi wkleić temat wpisany przez ciebie w google, proponuje otworzyć pierwszy wynik:
https://www.google.com/search?q=MySql+kodow...=utf-8&aq=t |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:40 |