![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 25 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam szukałem w google i tutaj na forum ale nie znalazłem. Mam taki problem mam otóż taki kod:
i chodzi mi o to żeby gdy będzie status='1' to będzie na samym początku a gdy status='0' to bedzie się wyświetlał w różnych miejscach nie za pomocą np. id: przykład |4|nazwa|1| |16|nazwa|1| |27|nazwa|0| |3|nazwa|0| |15|nazwa|0| |1|nazwa|0| |16|nazwa|0| |17|nazwa|0| |37|nazwa|0| nie wiem jak to zrobic pomoże mi ktoś -------------------- Pomogłem daj pomógł
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale przecież zapytanie które pokazałeś spełnia moim zdaniem warunki których oczekujesz. Chyba że niezbyt jasno się wyraziłeś, lub ja ciebie źle zrozumiałem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"ORDER BY status DESC"
google -> mysql order by |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 25 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
desc tez juz mam tylko tu nie dopisałem w sql mam tak
i wyświetla na początku status większy ale chodzi mi o reszte potem jest po kolei id -------------------- Pomogłem daj pomógł
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://nospor.pl/mysql-faq.html#faq-5
ps: `id` float NOT NULL AUTO_INCREMENT, no żeby float autoincrement robic to pierwszy raz takie cuda widze ![]() ps2: `status` varchar(222) NOT NULL, czemu robisz varchar ze status, skoro to 1 lub 0? Pisz optymalnie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
desc tez juz mam tylko tu nie dopisałem w sql mam tak
i wyświetla na początku status większy ale chodzi mi o reszte potem jest po kolei id To jak DESC już masz to jeszcze typ danych dla id daj INT(x) a dla status INT(1) za tego x wstaw liczbę. Ten post edytował synec 7.12.2011, 10:23:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ) a dla status INT(1) jesli to są 1 i 0 to ma tam być tinyint a nie INT
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dalej wyświetla po kolei
-------------------- Pomogłem daj pomógł
|
|
|
-osc- |
![]()
|
Goście ![]() |
To może napisz łaskawco jakiego kodu uzyles bo pewnie zlego
|
|
|
![]()
|
|
o co ci chodzi jakiego kodu
|
|
|
![]()
|
|
Zapewne chodzi mu o kod, który ci nie dziala....
Dostałeś ode mnie linka http://nospor.pl/mysql-faq.html#faq-5 zastosowałeś się do niego? Ten link rozwiązuje Twój problem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zapewne chodzi mu o kod, który ci nie dziala.... Dostałeś ode mnie linka http://nospor.pl/mysql-faq.html#faq-5 zastosowałeś się do niego? Ten link rozwiązuje Twój problem zastosowałem dałem tak
zmieniłem też na init i nic dalej tak samo -------------------- Pomogłem daj pomógł
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Kolejny przykład: chcemy posortować pola tak, by najpierw pojawił się rekord o zadanej wartości pola (np. 1), a potem rekordy posortowane rosnąco według innego pola 1 select * from tabela order by pole=1 desc, pole2 asc Drugiemu polu już nie określa się wartości. Przecież status chciałeś tylko dla 1 mieć na gorze, reszta miała chyba już leciesz z sosrtowaniem po innym polu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
reszta miała nie leciec po innym polu tylko w tym samym żeby się mieszała ta druga czesc
|
|
|
![]()
|
|
Nie kumam.... to status =1 ma byc na górze a reszta obojętnie? No to:
select * from tabela order by pole=1 desc -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:09 |