![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam następujący problem.
Jestem w trakcie pisania systemu do obsługi firmy a dokładnie skryptu do obsługi serwisu komputerowego. Mam taki fragment kodu:
Chodzi o to że po dodaniu i potem kiedy wyświetlam wynik powinienem otrzymać coś takiego :
Jednak wszystko mi działa na localhoście a jak już zapodam na serwer to skrypt nie dodaje mi zmiennej cena tak jak by nie chciał jej dodać do bazy danych . Obie bazy i na serwerze i na localhoście mają identyczną strukturę. Może ktoś pomoże wybrnąć z tej sytuacji. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tam jest wszystko ok, ta zmienna odpowiada za rozliczenie dnia jeśli dodajemy dłużnika a nie rozliczamy tego rewersu od razu.
Dziwne jest to że na lokalnym serwerze gdzie testuje skrypt zanim trafi na serwer wszystko działa ok i dodaje te zmienną cena a jak dam na serwer to nie jak by to było coś od konfiguracji serwera |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co w ogóle zawiera zmienna $cena? Sprawdziłeś to? Możesz też po mysql_query() dodać or die(mysql_error()), tak:
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma błędu... tak myślę że to coś z konfiguracją może php lub mysql. Albo wersja. Dziwne że na jednym serwerze ok a na drugim nie.
|
|
|
![]()
|
|
A sprawdziłeś to co zaproponowałem czy ot tak sobie mówisz: nie ma błędu? Bo cudów nie ma, jeśli zapytanie nie zwraca błędu i zmienna nie jest pusta, to NIE MA PRAWA się nie wstawić.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli zapodam :
To wszystko przebiega ok. Natomiast nie pobiera mi wartości z pola cena i wpisuje do "notes" Nie jestem biegły w php wszystkiego uczę się sam, niektóre rzeczy metodą prób i błędów. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No to masz odpowiedź. Cena jest zerem i tak jak mówiłem na samym początku, to tutaj jest coś nie tak.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Moja szklana kula mówi mi, że chodzi o register_globals.
Do danych z forma należy się odwoływać nie: $zmienna a: $_POST['zmienna']; Polecam też dokładną lekturę tego: Temat: Jak poprawnie zada pytanie Jest tam wiele cennych wskazówek dla takich początkujących jak ty |
|
|
![]()
|
|
Zgadza się (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) szklana kula jest wielka. Bardzo dziękuje za pomoc. Po włączeniu register_globals = On
on jest gitara (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dziękuję jeszcze raz ! A przy okazji nauczyłem się jak sobie raportować błędy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Cytat Po włączeniu register_globals = On źle. Wyrażnie napisałem:Cytat nie: $zmienna a: $_POST['zmienna']; Nie pogrążaj się w złym pisaniu kodu, tylko zacznij pisać poprawnie. register_globals to zło. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
nie: $_POST[rata]
a: $_POST['rata'] Zdaje sie mialeś włączyc raportowanie wszystkich błędów. |
|
|
![]()
|
|
Przy $_POST[rata] nie wyrzuca błędów. Ale poprawię i sprawdzę.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Przy $_POST[rata] nie wyrzuca błędów. Bo nie włączyłeś raportowania wszystkich błędów. Masz o tym informację w linku, do którego cię odesłałem wcześniej. Naprawdę radzę ci jego lekture i zastosowanie się do niego. Unikniesz dzieki temu wielu problemów
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:12 |