![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Mam zapotrzebowanie na pewien rodzaj klasy jednak postanowiłem napisać ponieważ może coś takiego już w PHP jest mimo że nie mogłem nic na ten temat znaleźć. Taki prosty przykładowy kod:
jest dla mnie denerwujący i uciążliwy [...] dlatego planuje napisać klasę pomocniczą: itp. Dodam, że nie chodzi tylko o explode() ale w szczególności. Czy uważacie, że takie rozwiązanie ma sens? Pytam bo jestem zwolennikiem najlepszego możliwego rozwiązania. Ten post edytował Adi32 6.12.2011, 16:42:09 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Składnia PHP jest bardzo... niedopracowana. A raczej parser jest bardzo niedopracowany, przez co konstrukcja explode(...)[0] jest z jakiś powodów niedostępna. Jednak w tym konkretnym przypadku mógłbyś napisać: I właśnie z tego powodu wpadłem na pomysł napisania klasy, która byłaby przydatna nawet gdyby taka składnia była możliwa. Ogólnie miałaby tam też zastosowanie inne funkcje zwracające tablice jak np. preg_match, preg_match_all i co tam by jeszcze nie było. P.S. Zdawało mi się, że reset referencyjnie ustawia wewnętrzny wskaźnik tablicy na pierwszą pozycję, a nie ją zwraca? -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat P.S. Zdawało mi się, że reset referencyjnie ustawia wewnętrzny wskaźnik tablicy na pierwszą pozycję, a nie ją zwraca? Bo ustawia wew. wskaźnik tablicy na jej pierwszym elemencie, ale dodatkowo zwraca ów pierwszy element.
|
|
|
![]()
|
|
Bo ustawia wew. wskaźnik tablicy na jej pierwszym elemencie, ale dodatkowo zwraca ów pierwszy element. Dobrze wiedzieć. Nie doczytałem w manualu... Ten post edytował Adi32 6.12.2011, 17:05:57 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
Przecież manual to bardzo jasno opisuje, reset:
Cytat reset() rewinds array's internal pointer to the first element and returns the value of the first array element.
Ten post edytował Crozin 6.12.2011, 17:06:42 |
|
|
![]()
|
|
Tak tak, zgadza się. Mam jakiś nawyk, że przewijam do przykładów.
-------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP 5.4 daje kilka takich możliwości. Ale póki go nie ma, trzeba sobie radzić.
Poza reset można skorzystać z list: -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 11:35 |