![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam zapytanie do bazy
Pole publish jest typu enum ( enum('0', '1', '2') ). Na 100% mam takie rekordy, które spełniają oby dwa warunki where, ale skrypt pokazuje, że takich rekordów nie ma. Gdy z warunku wyrzuce publish=1 (w rzeczywistości w prawie wszystkich rekordach publish=1) to wyświetla prawidłowe wyniki. Nie wiem o co może chodzić, może typ pola enum ma jakieś swoje prawa? Sam już nie wiem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Enum jest typem łańcuchowym wiec spróbuj
-------------------- pozdrawiam, chfast
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytując za manualem:
Cytat It's not advisable to define an ENUM column with enumeration values that look like numbers
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Parti @ 2004-09-06 15:29:13) Cytując za manualem: Cytat It's not advisable to define an ENUM column with enumeration values that look like numbers Cytat oznacza że jest to bezcelowe (jak masz liczby to enum zastepujesz tinyint), ale nie błędne. Raczej wydaje mi sie, że jest tak jak chfast napisał, czyli brakuje apostrofów. A najlepiej zamien enum na tinyint(1). -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:44 |