![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 3 Dołączył: 18.08.2011 Skąd: Chrzanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wszystkim.
Mam mały problem z ścieżkami do pliku a mianowicie mam taki układ folderów www moja strona | admin | | img | | logo.jpg | | admin.php | index.php w pliku admin.php wybieramy sobie grafikę która ma się wyświetlić w pliku index.php jak i admin.php wybieranie obrazka realizuje poprzez scandir('img') który wyswietla mi obrazki, po wybrani którego ścieżka do niego wyglada tak "img/logo.jpg" natomiast jak wyświetlam z index.php to rzecz jasna tego obrazka nie widzi. potrzebował bym jakoś zrobić żeby ścieżka do pliku zamiast img/logo.jpg wygladała np tak: http://mojastrona.pl/admin/img/logo.jpg znacie jakiś sposób żeby to zrobić? Ten post edytował zaajcu 6.12.2011, 09:53:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 3 Dołączył: 18.08.2011 Skąd: Chrzanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok to jest dobre rozwiązanie ale tylko w tym konkretnym przypadku bo jeżeli będę chciał to wyświetlić gdzieś indziej to będzie problem. Wykombinowałem coś takiego:
powiedzmy ze to zwraca http://mojastrona.pl/admin/ jezeli adres obrazka jest img/logo.jpg to wystarczy to dodac i po sprawie ale jeżeli adres obrazka będzie ../img/logo.jpg to nie mam pomysłu jak to połączyć |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
to wiem ze to tak będzie wyglądać pytanie tylko jak to zrobić mając 2 stringi
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytałeś o ścieżkę bezwzględną, to jest właśnie ona.
Ze stringaA usuń wyrażeniem regularnym wszytko co jest po / albo pobierz z tego domenę. A ze stringaB usuń kropki basename() Ewentualnie "./img/logo.jpg" o ile katalog img jest tam gdzie index. Ten post edytował !*! 6.12.2011, 10:28:25 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
no właśnie nie jest i tu jest mały problem bo w bazie danych muszę przetrzymywać link do pliku i ten link może być wyświetlany w różnych plikach które będą zagnieżdżone.
dlatego nie mogę mieć w bazie linka typu ../../img/logo.jpg czy też img/logo.jpg tylko muszę mieć pełną ścieżkę do niego np http://mojastrona.pl/admin/img/logo.jpg jak by się dało zrobić z ../../img/logo.jpg ścieżke bezwzględną np d:/www/mojastrona/admin/img/logo.jpg to jest problem z głowy tylko nie wiem czy da się to jakoś zamienić Misja chyba wykonana, zrobiłem coś takiego i jak na razie działa ![]()
Ten post edytował zaajcu 6.12.2011, 10:37:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś takiego:
zwróci ci "/admin/", jeżeli admin.php będzie pod takim linkiem: Kod http://mojastrona.com/katalog1/katalog2/admin/admin.php to powyższy str_replace zwróci ci taką ścieżkę: "/katalog1/katalog2/admin/". Możesz do tego dodać sobie katalog z obrazami:
I ta zmienna będzie przechowywać bezwzględną ścieżkę do twojego katalogu z obrazkami. Bez względu na to do jakiego katalogu przeniesiesz admin.php to zawsze zmienna $imageUrl będzie przechowywać odpowiednią bezwzględną ścieżkę. HTH ![]() |
|
|
![]()
|
|
Coś takiego:
zwróci ci "/admin/", jeżeli admin.php będzie pod takim linkiem: Kod http://mojastrona.com/katalog1/katalog2/admin/admin.php to powyższy str_replace zwróci ci taką ścieżkę: "/katalog1/katalog2/admin/". Możesz do tego dodać sobie katalog z obrazami:
I ta zmienna będzie przechowywać bezwzględną ścieżkę do twojego katalogu z obrazkami. Bez względu na to do jakiego katalogu przeniesiesz admin.php to zawsze zmienna $imageUrl będzie przechowywać odpowiednią bezwzględną ścieżkę. HTH ![]() Rozwiązanie wydaje się być ok ![]() ja to zrobiłem tak
i działa dobrze, tak że chyba zostanę przy tym bo już mi się nie chce wszystkiego przerabiać ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No akurat moje rozwiązanie jest bardziej optymalne, z prostego powodu - używam tylko jednej funkcji, ty używasz takich dwóch + wyrażenia regularne. No ale zrobisz jak chcesz, twoja sprawa w sumie
![]()
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:49 |