![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc, czy majac takie zapytanie:
da sie zrobic, w czystym sqlu cos takiego ze jesli name bedzie null lub name bedzie stringiem o dlugosci = 0, to znajdzie mi drugie pole? cos w stylu:
pzdr, misty |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
dzieki za odpowiedz ale ja juz z tym ifnullem kombinowalam i to mi nie dziala. Przyklad:
sprawdzam 'name' czy jest null. no i to mi zwraca zawsze name niezaleznie od tego czy name jest null czy nie.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat lub name bedzie stringiem o dlugosci = 0 String o długości 0 to nie null. Dlatego podałem ci też IF.W tym więc przypadku zamiast IFNULL masz użyć IF i w tym IF określic konkretne warunki -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wiem ze string o dlugosci 0 to nie null!! ale ja sobie dane przygotowalam by sprawdzic czy dziala - robie update na tabeli users, ustawiam name = null where id = cos tam. ale teraz jak podgladam te tabele to widze ze pod name nie jest null tylko wlasnie ciag pusty, nic. dlaczego zatem jak robie update na polu name i wstawiam mu null - to on nie wstawia null tylko wartosci (Stringi) puste-tego nei wiem..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat to on nie wstawia null tylko wartosci (Stringi) puste-tego nei wiem.. Ja też nie wiem, bo nie wróże z fusów.Pokaż kod jak wkładasz tego null Pokaż dokładną strukturę tabeli, włącznie z typami pól i czy mogą być null czy nie Cytat wiem ze string o dlugosci 0 to nie null!! I czego się denerwujesz? Pisałaś ze mogą być puste teksty więc ci zwróciłem uwagę. Skąd niby miałem wiedzieć, że dla testów wszystko "ustawiłaś na null". Jak mówiłem z fusów nie wróżę. Masz błąd, to ci grzecznie wyjaśniam co jest jego przyczyną i nie widzę tu powodów by się na mnie za to denerwować.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no masz racje, unioslam sie troche. Ale to przez to ze zawsze mam wrazenie ze sie traktuje baby jako glupsze..
niemniej jednak - juz jest ok, polaczylam zapytanie z if i ifnull, i dziala mi dokladnie tak jak chcialam. Takze, dzieki wielkie i milego dnia! pzdr, misty |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ale to przez to ze zawsze mam wrazenie ze sie traktuje baby jako glupsze.. To zmień to wrażenie. Po pierwsze: mało kto kojarzy na tym forum że ty to "baba". Większość userów zawsze o innych userach myśli że to faceci. Po drugie: ja osobiście nie rozróżniam ![]() Cytat juz jest ok, polaczylam zapytanie z if i ifnull, i dziala mi dokladnie tak jak chcialam. No to przedstaw to rozwiązanie dla potomnych. Nie bądź samolubna ![]()
Powód edycji: [nospor]:
|
|
![]()
|
|
glupota/inteligencja wplywu na drazliwosc nie ma.. przynamniej nie taka duza. ale plec zdecydowanie tak
![]() pzdr! ano rozwiazanie:
zrobilam tak, bo jak dawalam wpierw if, a potem drugi warunek z ifnull to zwracal mi 2 wartosci - tzn wynik dla if'a oraz wynik dla ifnull'a. a tak mam tak jak chcialam. sprawdza dlugosc oraz czy jest nullem i zwraca albo name albo name2. dziala ok. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:49 |