Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przyjazne linki i robots.txt, udostepnianie robotowi unikalnej czesci strony
Orzeszekk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

[wykasowałem...]

W zasadzie to problem moze mozna obejsc inaczej.

Na stronie interesujacymi zasobami dla wyszukiwarki moze byc tresc newsa (/Pages/news.php?id=xxx), ale np. widok umozliwiajacy jego edycje juz nie (/Pages/news.php?act=edit&id=xxx). Tak samo z innymi modułami strony - zazwyczaj domyślna akcja wyświetla element, a inne akcje umozliwiaja jego edycje, czy co tam.

Poniewaz chyba nie oplaca mi sie przepisywac wszystkiego na przyjazne linki, gdyż niektore akcje mają sporo parametrów, i musze to wszystko dobrze ogarnac zeby nie wyszedl double-content, moze problem da sie rozwiazac w taki sposob:

1. udostepniam za pomoca mod_rewrite wartosciowa zawartosc strony regułą np dla newsów
www.domena.pl/news/id_newsa-tytul_newsa -> wyswietlajacy www.domena.pl/Pages/news.php?id=id_newsa, ofc nie 301 tylko zwykly rewrite bo przez 301 bot sie nie dostanie.

2.blokuje robotowi wstęp do katalogu www.domena.pl/Pages.

w ten sposob bot odczyta tylko to co udostepnie w mod_rewrite jako linki przyjazne wyszukiwarkom i nie bedzie sie dalej zagłębiał.

Ludziom nie powinno przeszkadzac ze np link do turnieju to www.domena.pl/turniej/5-najwiekszy-turniej-jak-esl, a np ekran edycji turnieju dla moderatora bedzie juz www.domena.pl/pages/tournament.php?id=5&act=edit.

Dobrze mysle?

Ten post edytował Orzeszekk 5.12.2011, 02:30:05

--------------------
"The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
ShadowD

-----

Jak dla mnie masz po prostu !@#$ w kodzie, przepisanie wszystkiego nie powinno być problemem, a jeśli masz na prawdę wielkie get'y to może ich część powinna iść postem? Rozumiem, że aplikacja nie jest jasno podzielona na "dla userów" i "admina"?

--------------------
Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube

Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince
+Quote Post
Orzeszekk

-----

chodzi o to ze np jakis ekran przyjmuje w tych ekranach administracyjnych 1-4 parametry i napisanie rewritów dla kombinacji:

1 z 2
1 z 3
1 z 4
1 z 2 z 3
..... itd
bedzie bądz co bądz meczące

po za tym moje pagery same pobierają aktualny REQUEST_URI, znajdują parametry odpowiedzialne za wyswietlana strone na nich i same modyfikuja tam wartosci tworząc linki dla siebie dzieki czemu na jednej stronie moge miec dowolna ilosc pagerów, (glownie ich uzywam wlasnie na części admina) i dzialaja niezaleznie od siebie tj wejdziesz na 5 tą podstrone na jednym a pozniej przeskoczysz na 3 na drugim, i tamten pierwszy nie przeskoczy do pierwszej. a jak zrobie tam przyjazne linki to mi sie wszystko pop****li bo kazdy bedzie musial wiedziec ktore miejsce w szeregu jest jego.

Pytalem czy moje rozwiazanie jest akceptowalne. w koncu czy zrobie przyjazne linki czy nie, robot nie powinien indeksowac panelow administracyjnych ani nic w tym stylu. zreszta i tak dostanie tam 403.

drugie pytanie:

http://www.leagueoflegends.pl/NowaWersja/
http://www.leagueoflegends.pl/NowaWersja/newsy
http://www.leagueoflegends.pl/NowaWersja/n...ague-of-legends

pod tymi trzema adresami mozna przeczytac najnowszego newsa. czy to nie double content?
canonicala nie moge zrobic bo bądz co bądz widok z pojedynczym newsem a widok z 10 newsami na raz to nie to samo.

gdy newsy beda dodawane, to news znajdujacy sie na liscie /newsy/1/ (1 podstrona) z czasem znajdzie sie na podstronie 2, 3 ,4...
wiec strona bedzie spod innego adresu dawala ten sam content.

Czy nie zostanie to uznane jako double content? jak tak to moze wylaczyc indeksowanie tej listy /newsy/ ?

--------------------
"The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs
+Quote Post
ShadowD

-----

Na pewno nie wyłączaj indexu dla listy, po prostu dodawaj zajawki, a po przejściu do arta jego całą treść. :-)

Adminowi daj noindex w robot.txt, co do Twojego problemu, zrób tak jak w framework'ach, czyli np. pierwszy parametr to kontroler, drugi akcja, a parametry są kolejne i mają formę index/wartość, a całość "www.xyz.pl/kontroler/akcja/nazwaParametru1/wartośćParametru1/nazwaParametru2/wartośćParametru2/" takie coś rozwiązuje twój problem jeśli gdzieś będziesz mieć taką sytuację nie w adminie.

--------------------
Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube

Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:36