![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie głównej mojego serwisu w komórce tabeli listuję nazwy firm. Na każdą z nich chcę przeznaczyć tylko jeden wiersz, ale niestety najczęściej nazwa się nie mieści i muszą ją obciąć np.
zamiast: Polplastexbol sp. z o.o PPHU wyświetlam: Polplastexbol sp... Problem w tym że nie wiem ile obciąć, bo to zależy od użytych w nazwie liter. Np. WWWWWWWWWW jest znacznie dłuższe od iiiiiiiiii. Obydwa ciągi mają po 10 znaków, ale pierwszy zajmuje na ekranie znacznie więcej. Jak określić długość tekstu na ekranie i na podstawie tego przyciąć go do x znaków, tak aby tekst zmieścił się w jednej linii i nie przełamywał się do następnej. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Była podoban dyskusja na forum nie dawno poszukaj
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Były dyskusje na podobne tematy, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(pawlas @ 2004-07-12 12:51:27) Były dyskusje na podobne tematy, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. ![]() Bo nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie! Tzn jest: "nie da się tego zmierzyć" -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest rozwiązanie . Możesz sobie policzyć samemu ile jaka litera ma pikseli szerokości i później zanalizować dany wyraz pod tym kontem dodając oczywiście 1 piksel za każdy odstęp między literkami ... Czasochłonne , ale innego wyjścia nie widzę (:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taaaa, a ja sobie zwiększe czcionkę, bom z dekacza ślepawy i "after birds".
Zamykam, bo wątek był niedawno poruszany i ameryki to nie odkryjemy. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:32 |