![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jest dopiero poczatkujacy , przy instalacji mam pewien problem min.
Cytat Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /virtual/f/o/fotkitest.ugu.pl/inc/config.php on line 5 Could not connect A w pliku confing php w 5 linijce mam: Kod <? include("db.php"); $link = mysql_connect($db_server, $db_user, $db_password) or die("Could not connect"); mysql_select_db($db_name) or die("Could not select database"); $query = "SELECT * from config"; $result = mysql_query($query) or die("Query failed"); while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) { $config[$row['soption']]=$row['svalue']; } $query mam wybrać folder tylko do czego? jak poprawnie to zainstalowac? Prosze o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstaluj mysql server :
apt-get install mysql-server mysql-client Ten post edytował szmerak 2.12.2011, 20:08:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zainstalowac mysql i zmienić cos w kodzie powyzej?
Bo jestem zielony dopiero zaczynam się w to bawić @Edit Coś mi nie działa - mozna prosić o szczegółowe kroki w naprawieniu problemu? Ten post edytował xeron01 2.12.2011, 20:53:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Can't connect to local MySQL"
On nie jest wogóle połączony z MySQL musisz najpierw ustanowić połączenie. Spróbój go zrestartować "/etc/init.d/mysql restart" A jak nie pomoże to przeinstaluj. Ten post edytował szmerak 2.12.2011, 20:57:01 |
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie z tym lecz teraz wyskakuje tylko
Cytat Could not select database Co to moze byc? |
|
|
![]()
|
|
Could not select database <- Nie mogę wybrać bazy
to znaczy że nie ma takiej bazy... P.s może napisz jak sobie z tym poradziłeś, innym się przyda... |
|
|
![]()
|
|
Już jestem poradziłem sobie z tym problemem. Był błąd w pliku db.php (literówka)
Pózniej zobaczyłem ze darmowe hostingi nie obsługują bazy mysql , gdy przerzuciłem to na płatny hosting stworzyłem od nowa bazę danych , w plikach confing.php i db.php ustawiłem odpowiednie wartości i wszystko działa jak należy. Wielkie Dzieki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:01 |