![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem, mam bazę z filmami i chciałem zrobić edycję wybranego filmu, jestem początkujący. Od razu przyznaje się że trochę zamieszałem. Ale opisze o co chodzi. Klikając na link edytuj film, otwiera mi się skrypt php edytuj.php w którym mam:
Po wejściu do edytuj film wyskakuje nad formularzem:
Pluje się bo nie było podanego ID filmu do edycji. Po wpisaniu jakiegokolwiek ID do formularza są prawidłowo uzupełniane dane z bazy. I tu mam już mały problem, bo nie wiem za bardzo jak i co mam zmienić żeby ten błąd nie wyskakiwał. I kolejnym problemem jest to ze jak już zmienię coś w tych inputach i kliknę "Zmień" to dane nie zostają zmodyfikowane, tylko są pobierane z bazy jeszce raz bez zmiany. Bardzo prosze o Waszą pomoc.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po pierwsze:
nie: error_reporting(E_ALL ^ E_NOTICE); a: error_reporting(E_ALL); Po drugie: skoro klikasz na link z id filmu, to nie: $id =$_POST['id']; a: $id =$_GET['id']; A najlepiej $id =$_REQUEST['id']; Bo raz id pobierasz z get a raz z post |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 8.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy funkcja nie powinna się nazywać mysql_num_rows() zamiast mysql_numrows ? Bo chyba zadziałała widząc po błędzie , przepraszam, że wcinam się ale kto pyta nie błądzi
edit: google od razu poprawiało mysql_numrows więc sadziłem, że to literówka autora postu ale fakt manual przede wszystkim. Dzięki za wyjaśnienie Ten post edytował K0nio 2.12.2011, 11:49:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ale kto pyta nie błądzi Ale ten kto pyta mógłby od czasu do czasu też zaglądać do manuala zamiast pytac.http://pl2.php.net/manual/en/function.mysql-num-rows.php Cytat For backward compatibility, the following deprecated alias may be used: mysql_numrows()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie klikam na link z filmu tylko w pole id podaje id filmu, to będzie zmienione bo będzie wybierane z listy rozwijanej, ale narazie chce się ogólnie uporać z tym żeby te dane zostały jednak zmienione w bazie. Przede wszystkim potrzebuje pomocy żeby po zmianie wartości w inputach były one zapisywane w bazie... Nie wiem co jest nie tak, bo jak cokolwiek zmienię i kliknę "zmień" to var_dump($query); wyswietla "UPDATE filmy SET ..." z wartościami zmienionymi, ale nie zostają one zapisane w bazie a do inputów ładują się spowrotem wartości które były pobrane przed kliknieciem "zmien"...
czy mógłby ktoś pomóc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, przepraszam, że podpinam się do tematu ale mam podobny problem jak kolega
|
|
|
![]()
|
|
czy ktoś może pomóc?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:27 |