![]() |
![]() |
-unew- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Mam taki kod:
Dlaczego zwraca mi błędny komunikat? wygląda wszystko dobrze... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Gdzie ty tu widzisz błędny komunikat? Bo ja nigdzie.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
wywala komunikat: //Resource id #20
Problem rozwiązałem poprzez relacje. Też się zdziwiłem, że powyższym przykładem nie poszło... Jeśli jesteś dociekliwy to sesja start zawiera 123456, a kolumny są wypełnione danymi int. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 8 Dołączył: 28.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale kolego, rzutujesz wartość funkcji mysql_fetch_array do stringa który jest typu resource to też to ci właśnie ten string zwraca. Nie wiem gdzie ten błąd.
|
|
|
-Gość- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki za wyjaśnienie gac3k. Bynajmniej teraz wiem skąd wzięło się //Resource id #20.
Aby wykonać powyższy (poprawny) przykład wyświetlenia danych trzeba zastosować relacje - prawda? czy jest inny sposób? |
|
|
![]()
|
|
Cytat no ale kolego, rzutujesz wartość funkcji mysql_fetch_array chyba mysql_query(). mysql_fetch_array dałby w rezulatacie tekst arrayCytat Aby wykonać powyższy (poprawny) przykład wyświetlenia danych trzeba zastosować relacje - prawda? A niby po co? Chyba za bardzo nie wiesz co to są relacje i rzucasz tym hasłem na ślepo. To co podałeś jest jak najbardziej ok. Coś ci nie działa?
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie znam sie zbytnio, jedynie pobieżnie aby napisać prosty kod, ale również wydaje mi się,że w tym wypadku zawiniła funkcja mysql_fetch_array - po niej sa pobierane bezpośrednio dane i wygląda na to, że nie może występować z warunkiem - a jeśli może to chętnie bym zobaczył przykład, nie ukrywam że przykład pomógł by mi lepiej zrozumieć logikę funkcji. Odnośnie Skryptu w pierwszym poście to owszem, nie działa - miało wyświetlić dane INT (123456) a wyświetliło Resource id #20. Wiem co to są relacje i o dziwo bardzo łatwo je opanowałem. Zastosowałem relacje, ten skrypt u góry nawet gdyby działał(w taki sposób jaki chciałem) to i tak nie spełniał by swojej powinności bo popełniłem błąd logiczny. Miał za zadanie wyświetlać 6 ostatnich znajomych, co jak zapewne sam wiesz(bo widać ze masz sporą wiedzę) nie pójdzie tak łatwo jak bym chciał w pierwszym poście^^
|
|
|
![]()
|
|
Cytat , nie działa - miało wyświetlić dane INT (123456) a wyświetliło Resource id #20 Nie pisz co ci się wydaje, bo źle ci się wydaje.Robiąc echo z mysql_query() zawsze otrzymasz Resource - nie licząc przypadku gdy otrzymasz false. mysql_query() zawsze zwraca resource i zawsze echo z mysql_query da ci resource - przyjmij to wkoncu do wiadomości. Rzeczą odpowiedzialną za właściwe dane jest ten kawałek kodu: while($see6=mysql_fetch_array($see6_)) { echo '<a class="bfs" href="/profil.php?id='.$see6['on'].'">ooooo</a><br />'; } I jeśli ten kawałek kodu ci nic nie wyświetla to znaczy tylko i wyłącznie i tyle, ze zapytanie nie zwróciło żadnych danych. W zapytaniu dajesz warunki, więc prawdopodobnie warunki nie są spełnione - tyle w temacie. Zanim zaczniesz się więc dalej wymyślać teorie o działaniu czy nie dzialaniu zapoznaj się wpierw z funkcjami których używasz i patrz co one zwracaja.
Co ci zwraca ten kod? Czy jest to poprawne zapytanie? Czy warunki wyglądają tak jak mają wyglądać? Wklej to co ci zwroci ten kod do PMA i zobacz czy PMA ci coś zwraca |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
nospor, masz rację - przetestowałem, to raz jeszcze według Twoich zaleceń. Ale dane były poprawne w kolumnach SQL i w warunku. Problemem były głupie nawiasy... zapytanie powinno wyglądać tak (nie wiem dlaczego, ale działa):
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Problemem były głupie nawiasy... NIgdzie nie widzę, byś poprawił zapytanie o jakieś nawiasy. Jedyna poprawa to ``. To jednak nie mogło być problemem, gdyż jakby bylo, to robiać echo mysql_query nigdy być nie dostał Resource a FALSE.W skrócie: kręcisz waść (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:40 |