![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie jak muszę prawidłowo stworzyć kodowanie poszczególnych części baz danych oraz strony żeby nie wyskakiwały pytajniki przy edycji. jakie maja miec kodowania: 1) "System porównań dla połączenia MySQL" - ogólna opcja na serwerze. 2) "Metoda porównywania napisów" - ogólna opcja w bazie 3) "Metoda porównywania napisów" - ogólna opcja w tabeli 4) "Metoda porównywania napisów" - opcja w kolumnach I jakie kodowanie muszę ustawić na stronie? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żadna z tych opcji nie ma wpływu na kodowanie znaków - to sposoby porównywania znaków, które definiują czy 'a' = 'Ą' czy 'a' != 'Ą'.
Co do kodowania, wszędzie ma być takie samo. EDIT: Co do pierwszego, jeżeli masz przez to na myśli SET NAMES, to to ma znaczenie, i powinno być takie jak kodowanie danych w bazie. Ten post edytował Crozin 1.12.2011, 12:45:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki i tak robię. Przy kodowanie gdzie wyświetlają mi się dane jest iso-8859-2 i dane wyświetlają mi się prawidłowo zaczytane z bazy, natomiast na stronie gdzie jest edycja danych mam również kodowanie iso-8859-2 a wyświetlają mi pytajniki. Czym to moze byc spowodowane?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:24 |