![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem tekst o regexpach i czekam na wasze opinie. Znajdziecie go pod adresem http://splatch.desk.pl/on/a/tekst/wyrazenia.html. Pojawiło się w nim kilka ciekawych informacji, min. lista modyfikatorów, ich używanie.
-------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Napewno całe przeczytam
![]() Jak skoncze do napisze co jest nie tak ![]() Z gory moge napisac ze nigdy takich rzeczy nie zawiele jak cos jeszcze napiszesz daj znac :] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
rzucilem okiem, wydaje sie ok, tylko od razu w oczy sie rzuca ze nie ma "ś" i "ą"
Ten post edytował invx 9.07.2004, 18:25:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ostatnio gdzies jusz go widzialem... czy nie poddawales go ocenie na wh??
-------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(invx @ 2004-07-09 19:23:03) rzucilem okiem, wydaje sie ok, tylko od razu w oczy sie rzuca ze nie ma "ś" i "ą" wystaqrczy że bierzesz (w IE) Widok > Kodowanie > Europa Środkowa (ISO) - wiem IE = shit ale aktualnie na IE jechałem ![]() zara biore się za czytanie tego textu, może wreszcie zrozumiem jak formułować te regexpy ;] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Skąd: z epoki lodowcowej Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Ive) wiem IE = shit @Ive: uwielbiam takie teksty ![]() tak jest, gdyz brak "meta" z kodowaniem i ustawia Ci sie domyslny, jakbys zmienil domyslny to bys nie narzekal (ale tak to jest, jak sie umie tylko narzekac). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- Slabe stylistycznie.
- Brak wstepu czym wogole sa wyrazenia regularne. - Zla kolejnosc tematow - w pierwszym przykladzie mamy wzorzec /\d+/, a nie jest on wogole wyjasniony. - Brak linkow do funkcji w manualu. - Brak podzialu na sekcje tematyczne. - Lakoniecznie tlumaczone funkcje i same wzorce. + Szczerosc autora cytat: "Niestety z moją znajomością angielskiego (a właściwie jej brakiem) nie mogłem sobie poradzić i więcej się dowiedzieć na temat regexp'ów." ![]() Ogolna ocena 4/10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się z Seth'em.
Dodatkowo + za ładne kolorki, wpadły mi w oko ![]() Kolega splatch nadepnął mi jednak na ambicje (zupełnie przypadkiem, wiec no offence ;]) a to bardzo niedobrze (dla mnie, bo strace czas ![]() ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Seth @ 2004-07-10 18:41:58) - Slabe stylistycznie. - Brak wstepu czym wogole sa wyrazenia regularne. - Zla kolejnosc tematow - w pierwszym przykladzie mamy wzorzec /\d+/, a nie jest on wogole wyjasniony. - Brak linkow do funkcji w manualu. - Brak podzialu na sekcje tematyczne. - Lakoniecznie tlumaczone funkcje i same wzorce. + Szczerosc autora cytat: "Niestety z moją znajomością angielskiego (a właściwie jej brakiem) nie mogłem sobie poradzić i więcej się dowiedzieć na temat regexp'ów." ![]() Ogolna ocena 4/10 Słabe stylistycznie - fakt. Brak wyjaśnienia co to wyrażenia regularne. Było, ale usunąłem bo nie mogłem jakoś tego logicznie wyjaśnić. ![]() Kolejność tematów - jest zła (szybko pisałem). Brak linków do funkcji w manualu. Tekst był przeznaczony do magazynu wydawanego na CD, a nie w necie. Brak podziału na sekcje tematyczne umknął gdzieś mojej uwadze.. Wydaje mi się, że gdy siępoprawi kolejność tematów to sekcje tematyczne będą zbędne. Lakoniczne tłumaczone funkcje i same wzorce. Przyznam, że części funkcji nawet nie używałem. Dopiero, gdy zacząłem tłumaczyć (chociaż próbować) dowiedziałęm się do czego jest preg_grep. Szczęście, że dostałem chociaż jakiś plus. Dzięki. ![]() -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(splatch @ 2004-07-15 13:11:28) Brak wyjaśnienia co to wyrażenia regularne. Było, ale usunąłem bo nie mogłem jakoś tego logicznie wyjaśnić. ![]() Tutaj jest w miare jasno wytlumaczone ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 15:48 |