![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2011 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa mi kolorowanie wierszy, próbowałem już różnych sposobów z jquery, ale lipa.
kod strony:
W divie o id='ajaxDiv' wchodzi ajaksowany plik php- tutaj fragment od wstawiania tabeli:
Nadmienię, że wszystko chodzi poprawnie, więc nie rozumiem skąd ten problem. Główka tabeli (th) "łapie kolor", ale co drugi wiersz już tego nie chce:( Czy ktoś mi pomoże wskazując błąd Ten post edytował marcwars 29.11.2011, 22:07:58 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Koloru nie łapie ale czy łapie klasę "striped"?
Bo sprawdziłem i u mnie łapie. Możliwe błędy: 1) klasa "striped" jest ale kod css jest zły (może coś innego nadpisuje kolor zdefiniowany w klasie "striped") 2) tr nie łapią klasy "striped" - zła ścieżka do jquery 3) błąd powoduje ajax - funkcja dodająca paski wykonuje się tylko po przeładowaniu strony, a ajax strony nie przeładowuje Ten post edytował qrzysztof 29.11.2011, 22:38:33 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej zrobić to w css?
-edit- pozwolę sobie jeszcze rozwinąć myśl - http://www.quirksmode.org/css/nthchild.html a że stare IE tego nie chwyci - kto by się przejmował ![]() Ten post edytował r4xz 29.11.2011, 22:27:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 11 Dołączył: 20.05.2007 Skąd: z fotela :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co jquery? zastosuj samego css'a:
linijka do dodania w pliku css: co druga: Kod table tr:nth-of-type(2n) { cos tu z css} lub parzyste: Kod table tr:nth-of-type(even) { cos tu z css} u mnie działa wszędzie gdzie trzeba ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2011 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy łapie klasę stripped - w źródle strony (korzystam z FF) nie ma tabeli (chociaż się wyświetla w zakładce).
Niepokoi mnie fakt, że nie chce się paskować, a nie używam IE (z wiadomych względów)- nie chodzi w IE też, ale w FF też co gorsza. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj sobie dodatek Firebug do FF (przydatna rzecz). I rzuć jeszcze okiem na mojego posta wyżej. Prawdopodobnie chodzi o błąd z punktu 3).
-------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
css podany przez Pryma chodzi w ff, ale nie w ie.
Tak czy siak dzięki, a czy ktoś wie, co jest nie tak z tym kodem z jquery? Qrzysztof - a co to jest błąd z punktu 3? Bo niestety nie łapię... Ten post edytował marcwars 29.11.2011, 22:43:07 |
|
|
![]()
|
|
Koloru nie łapie ale czy łapie klasę "striped"? Bo sprawdziłem i u mnie łapie. Możliwe błędy: 1) klasa "striped" jest ale kod css jest zły (może coś innego nadpisuje kolor zdefiniowany w klasie "striped") 2) tr nie łapią klasy "striped" - zła ścieżka do jquery 3) błąd powoduje ajax - funkcja dodająca paski wykonuje się tylko po przeładowaniu strony, a ajax strony nie przeładowuje -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli ajax, to trudno, padłem ofiarą własnego geniuszu (haha)- dzięki Qkrzysztof za info.
Ścieżka do jquery jest prawidłowa. A css przesyłam dla ciekawości- wygląda ok:
Ten post edytował marcwars 29.11.2011, 22:52:52 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chciałbyś mimo wszystko to zrobić ajaxem to:
I w kodzie javascript gdzie wstawiasz za pomocą ajaxa tę tabelę musisz po jej wstawieniu wykonać funkcję makeStripes() - to doda odpowiednie klasy do parzystych wierszy. Ja też nie jestem za tym aby stawać na głowie by dogodzić ludziom używającym IE. Ale jeśli mogę to zrobić całkiem niewielkim kosztem, to - aczkolwiek niechętnie - robię ![]() Ten post edytował qrzysztof 29.11.2011, 23:00:34 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Wstawiam, ale dalej lipa, może źle wstawiam?
|
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował qrzysztof 29.11.2011, 23:09:58 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, teraz działa!
Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:53 |