![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mam pytanie a konkretnie: Gdy z pliku widoku header.phtml dowołuje się do helpera ZrobCos.php to już w innym pliku widoku menu.phtml nie mogę skorzystać z tego co wyrzuciła mi funkcja w helperze? Musze drugi raz w tym drugim pliku? Ten post edytował Lion_87 29.11.2011, 14:58:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 11.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę nie jasno opisałeś swój problem...
Ale generalnie jest tak jeśli renderujesz jakiś widok za pomocą akcji czy Helpera i coś do niego przekazujesz "$this->view->zmienna = 1" to jest to dostępne w widoku do momentu wywołani jakiejś nowej akcji która wyrenderuje nowy widok... Chyba że się mylę -> to niech bardziej doświadczeni mnie poprawią ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dokładnie chodzi mi o taki przypadek gdy:
Helper
index.phtml header.phtml
menu.phtml W pliku menu.phtml już nie moge odczytać $st? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nic dziwnego skoro zmienna $t ma zasięg lokalny
-------------------- Jeżeli pomogłem kliknij "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 11.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie łatwiej w Helperze przekazać $st do view tak jak pisałem wyżej?? o ile header i menu są renderowane jednocześnie np. w różnych div-ach będziesz miał do niej dostęp w obu widokach...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 6 Dołączył: 22.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz w header.phtml
Kod $this->st = $this->abc(); echo $this->st; i w menu Kod echo $this->st; Powinno działać ![]() -------------------- ZF developer
|
|
|
![]()
|
|
Ehh walczyłem trochę z mapą Google ale powróciłem do tego problemu i dzięki Wam zrozumiałem i poprawiłem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:11 |