![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Kamilos-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam, mam pewien problemik z pewnym stringiem.
Mam taki oto kod: Skrypt działa bardzo dobrze, ucina po 200 znakach, z czego po pełnym wyrazie. Problem natomiast jest z tym kodem: Skrypt wczytuje od 200 znaku, tylko, że czasem jest to fragment wyrazu, a ja chciałbym, żeby wczytywało od pełnego wyrazu, ale coś mi to nie wychodzi. Ktoś pomoże? Druga sprawa, to jak zrobić, żeby wczytywało od 200 znaku do końca danych, a nie 400 znaku? Z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra napisałem ci funkcje do tego
![]() ![]() Może ona trochę wyjechać poza 400 zależnie od długości ostatniego wyrazu, ale inaczej się nie da sie zrobić ![]() więc jak potrzebujesz wiedzieć gdzie skończył to musisz troche pokombinować... A podpowiedź to jest "zwróć tablice"
Cytat Druga sprawa, to jak zrobić, żeby wczytywało od 200 znaku do końca danych, a nie 400 znaku? Pozdrawiam Ten post edytował szmerak 28.11.2011, 05:25:19 |
|
|
--Kamilos-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki mistrzu, pięknie działa, tak jak chciałem
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 12 Dołączył: 4.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co w drugiej linii na sztywno ustawiasz 200 znak, skoro pierwszą linię obliczasz do pierwszej spacji. Zamiast 200 też obliczaj od pierwszej spacji.
By określić długość stringu używasz strlen jak szmerak napisał. A by to było bardziej optymalne zamiast wiele razy szukać tych spacji to zapisuj wynik szukania w jakiejś zmiennej i jej używaj. Ten post edytował aachi 28.11.2011, 14:55:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:48 |