![]() |
![]() |
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Próbuje wygenerowac kod, w którym będę mógł wyszukac rekor, w moim przypadku skoczka i wypisac wszystkie dane o nim i do tego dane z innej tablicy (np. imie trenera z tablicy trener) mój kod daje mi tylko jeden wynik (np. imię)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy o to chodziło, ale w każdym razie trochę namieszałeś w kodzie
pisane z palca, nie wiem czy dziala Ten post edytował adam882 27.11.2011, 18:40:46 |
|
|
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
wyskakuje mi błąd!
Notice: Undefined variable: result in C:\xampp\htdocs\search.php on line 9 Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, null given in C:\xampp\htdocs\search.php on line 9 brak |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mysql_num_rows($result);
A ten result to nie pusta zmienna ,bo nie widzę, aby gdzieś wcześniej była zadeklarowana.Czy ni powinno być: mysql_num_rows($query) ? Ten post edytował Niktoś 27.11.2011, 19:20:38 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
mysql_num_rows($result); A ten result to nie pusta zmienna ,bo nie widzę, aby gdzieś wcześniej była zadeklarowana.Czy ni powinno być: mysql_num_rows($query) ? wyskakuje mi taki błąd Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, string given in C:\xampp\htdocs\search.php on line 9 brak |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepisałem kod nie zwracając uwagi, że mysql_num_rows jest zły. Powinno być być: mysql_num_rows($query);
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdzie masz mysql_query?
![]()
Ten post edytował kadlub 27.11.2011, 20:04:50 |
|
|
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
gdzie masz mysql_query? ![]()
Działa!!!, ale tak samo jak mój kot , który podałem wcześniej, w wyniku dostaje tylko jedną kolumnę (imię) a chce dostac wszystkie (imie, nazwisko, data_ur, waga zwrost itp) i jeszcze takie pytanie czy da radę dołączyc do wyniku dane z innej tabeli np. z tabeli trenerzy (trener) ? |
|
|
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nikt nie che sie podjąc wyzwania, czy w ogóle da radę połączyc dwie table w zapytaniu wyszukiwarki
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo wyświetlasz samo imię jak dasz $row['nazwa kolumny w bazie danych'] to ci wyświetli dane z wybranej kolumny a żeby wyświetlić np trenera danego skoczka który znajduje się w innej tabeli to musisz mieć jakoś te tabele powiązane ze sobą np w tabeli z trenerami mieć pole id_skoczek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Poczytaj o Union ALL
|
|
|
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
bo wyświetlasz samo imię jak dasz $row['nazwa kolumny w bazie danych'] to ci wyświetli dane z wybranej kolumny a żeby wyświetlić np trenera danego skoczka który znajduje się w innej tabeli to musisz mieć jakoś te tabele powiązane ze sobą np w tabeli z trenerami mieć pole id_skoczek no przecież, myślisz że jak ułożę zapytanie połącze tabele kluczem to wyświetli wynik z dwóch tabel ? |
|
|
![]()
|
|
zrobiłeś tak jak mówiłem?
|
|
|
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |