![]() |
![]() |
--Marecki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czytałem, że jak 2 userów jednoczesnie wykona skrypt na pliku tekstowym, to może go uszkodzić.
1. Czy to samo dotyczy odczytywania danych z pliku tekstowego? (tj. czy jak 2 osoby odczytają ten plik i wykonają skrypt niezapisujący nic w pliku, to też może mi rozwalić ten plik? - myślę że nie powinno, ale wolę się upewnić) 2. Co oznacza ten komunikat?
Mam taki skrypt:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 9 Dołączył: 2.02.2011 Skąd: undefined Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
flock() pobiera wskaźnik do pliku zwrócony przez fopen() a nie nazwę pliku. (to samo jest napisane w opisie błędu)
Ten post edytował shinuexx 27.11.2011, 14:48:47 |
|
|
--Marecki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
flock() pobiera wskaźnik do pliku zwrócony przez fopen() a nie nazwę pliku. (to samo jest napisane w opisie błędu) Czy to oznacza, że jak nie robię tego poprzez fopen, tylko wczytuję do tablicy przez $dane = file($plik); to nie muszę się obawiać uszkodzenia pliku? |
|
|
--Marecki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dalej nie rozumiem, co to oznacza, że pobiera wskaźnik do pliku?
|
|
|
--Marecki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
tj. jaki mam podać wskaźnik, skąd go wziąć? myślałem że podaję nazwę pliku i jak go zablokować - np. do odczytu, czy zapisu, a Ty piszesz o jakimś wskaźniku - nie kumam i nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi ;-(
|
|
|
--Marecki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czy to ma być tak?
|
|
|
--Marecki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 9 Dołączył: 2.02.2011 Skąd: undefined Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem uszkodzenia pliku występuje tylko w momencie próby zapisania do pliku. Podczas odczytu ten problem nie występuje(jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi). A co do twojego skryptu to nie ma potrzeby otwierania pliku funkcją fopen() (odsyłam do manuala, są tam opisane funkcje) jeśli czytasz zawartość pliku poprzez file().
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
--Marecki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Na tej stronie Wikipedii przedstawiono problemy związane z brakiem blokowania pliku, m.in.
"Process A reads a customer record from a file containing account information, including the customer's account balance and phone number." Nie znam zbytnio angielskiego, ja to czytam: Proces A czyta rekord klienta z pliku zawierającego informacje o koncie, włączając balans kont klientów i numerów telefonów. To nie ma sensu - wie ktoś co to znaczy? |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czy mam rozumieć, że php ma funkcję
wczytującą plik do tablicy, ale nie można w jej zabezpieczyć pliku przed utratą danych? Bez sensu, to po co taka funkcja, jeśli jest niebezpieczna. Nie mogę uwierzyć, żeby flock nie działało z file($plik)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Na tej stronie Wikipedii przedstawiono problemy związane z brakiem blokowania pliku, m.in. "Process A reads a customer record from a file containing account information, including the customer's account balance and phone number." Nie znam zbytnio angielskiego, ja to czytam: Proces A czyta rekord klienta z pliku zawierającego informacje o koncie, włączając balans kont klientów i numerów telefonów. To nie ma sensu - wie ktoś co to znaczy? Wyrwane z kontekstu nie znaczy nic. Nie znasz angielskiego? Nie masz czego szukać w świecie IT. |
|
|
![]()
|
|
file() jest funkcją wkompilowaną w jądro PHP, więc najprawdopodobniej ma własne zabezpieczenie.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
file() jest funkcją wkompilowaną w jądro PHP, więc najprawdopodobniej ma własne zabezpieczenie. Czyli nie powiniemem się przejmować zablokowaniem pliku przed odczytem? Nigdzie w necie nie mogę tego znaleźć, bo wszyscy opisują otwarcie poprzez , a o tylko wspominają mimochodem |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:12 |