|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 20 Dołączył: 4.05.2006 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
posiadam VPS-a skonfigurowałem na nim LAMP zainstalowałem dodatkowo iredadmin, aby prosto obsługiwać poczty. Dodatkowo wrzuciłem również webmina, korzystam z postfixa do wysyłania poczty. niestety mam problem z zżeraniem pamięci przez serwer posortowany według użycia wykres zużycia pamięci (IMG:http://s5.ifotos.pl/img/procesypn_rpsaxee.png) komenda free -m total used free shared buffers cached Mem: 1024 834 189 0 0 0 -/+ buffers/cache: 834 189 Swap: 0 0 0 wyłączyłem bazę postgresql, ale chciałbym ją jednak uruchomić system debian-6.0-x86_64 pamięć 1giga procek 2000mhz memory limit w php ini 128mb apache2.conf
Prośba o pomoc bo już sobie nie daje z tym rady. Jak trzeba coś podać jeszcze jakieś dane piszcie wrzucę je jak najszybciej |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Źródłem problemu jest poczta elektroniczna.
Wrzuciłeś zrzut z programu top - w dodatku ładnie posortowałeś po ilości pamięci zajętej przez procesy, od najbardziej żarłocznych na górze. clamd, amavis (razy trzy!), bind (po co? robisz jako DNS dla domen?), miniserv.pl (razy dwa - jak już masz mieć webmina i apache, to dlaczego tego nie "pożenić"?), mysql (naprawdę musisz mieć zarówno postgresa jak i mysql? - tak, wiem: iRedAdmin) Najwięcej pamięci zaoszczędzisz na umiejętnym zrekonfigurowaniu usług pocztowych. Do tego ileś oszczędzisz na łączeniu funkcjonalności (mysql i postgres czy też miniserv i Apache) Niestety, iRedMail wygląda mi na dość spory kombajn ze wsparciem do wszystkiego (pytanie, czy tego PORZEBUJESZ, czy wrzuciłeś, bo "fajne, może użyję" albo "taki był default"). IMHO wsparcie do wszystkiego nie wszystkim jest potrzebne (zdecyduj się: LDAP czy MySQL - potrzeba obu naraz jest niezwykle rzadka) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 20 Dołączył: 4.05.2006 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%)
|
w zasadzie ldap wrzuciłem ponieważ przy instalacji właśnie redadmina i przy czytaniu jakiegoś tam poradnika był on zalecany.
wyłączyłem postgresa. Dlaczego te procesy mi się dublują? wiem, że to pytanie jest mało szczegółowe, ale choć sugestia w czym może tkwić problem albo jak Ty to ładnie napisałeś jak to pożenić. Proszę o wędke nie o ryby. jeszcze kolejne pytanie laika czy rak naprawde potrzeby mi ten miniserv? czy moge to wywalic nie wyrzadzajac krzywdy apachowi i calej reszcie? bardzo dziękuję Ci za pomoc and please help again (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) postanowiłem wywalić cały serwer i zrobić wszystko od nowa niż męczyć się z tym później bez przerwy. mam jeden problem dlaczego przy łączeniu się po ssh mnoży mi procesy sshd: root@notty i /usr/lib/openssh/sftp-server czego konsekwencją jest zapchanie serwera i restart aby go uruchomić. limit procesów zostaje osiągnięty i zapchany Ten post edytował Swirek 27.11.2011, 17:17:45 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kwestia "pożenienia" to jest zawsze bardzo indywidualna sprawa - nie wiem, czy jestem na tyle na bieżąco, by porywać się na pomoc. Ale jeśli naprawdę porzebujesz iredadmina, to może na ich forum coś znajdziesz? W przeciwnym wypadku możemy mówić o dwóch strategiach działania:
1. jeśli zrobienie czegoś takiego jest potrzebne "na już" - polecam zatrudnić fachowca, zapłacić i wymagać 2. jeśli kupiłeś serwer do czegoś innego, a to masz do wdrożenia w bliżej nieokreślonej przyszłości - warto zajrzeć na fora fachowców od danej grupy programów. To forum jest poświęcone PHP (więc siłą rzeczy także rzeczom pokrewnym: Apache, flash, JavaScript, bazy danych). To, że ja wiedziałem, gdzie jest problem, wcale nie oznacza, że będę umiał go rozwiązać... Odnośnie ssh: - jak (czym) się łączysz z tym serwerem? win+putty? Win+coś innego (co?) Linux? - czy zdarzało Ci się, że podczas pracy via ssh straciłeś połączenie? Jeśli tak, to jak często? Anyway, przydatny może być plik konfiguracyjny sshd (ma nazwę sshd_config, i dość typowe miejsce w którym może być, to katalog /etc/ssh) |
|
|
|
|
|
|
|
muszę najpierw znaleźć fachowca który mi to skonfiguruje choć wolał bym sam to zrobić bo jak nie zrobię tylko zapłacę to się nic nie nauczę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
chodzi mi tylko w zasadzie o pocztę bo apache i podstawowe rzeczy zjadają mi około 150mb razem doinstaluje to i zjada 800 ponad :/ a jest jakaś alternatywa dla radmina? chodzi mi o założenie kilku skrzynek na pytania łącze się win przez ssh za pomocą putty nie nie zdarza się tracić połączenia Ten post edytował Swirek 2.12.2011, 10:31:06 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 19:36 |