![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie. W zapisie w zmiennej $zapytanie łatwo się pomylić, więc postanowiłem wydrukować zawartość. Niestety, nie jest drukowana. Żeby tego było mało, jeżeli zaraz pod deklaracją zmiennych wpiszę echo $autor, czy coś w tym stylu to zmienna także nie jest drukowana. Jeżeli natomiast usunę cały kod znajdujący się pod tymi deklaracjami do zmienne drukowane są normalnie. Dlaczego tak się dzieje? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zapomniałem, tylko (tak jak pisałem w poście) chcę sobie najpierw wydrukować całe zapytanie, żeby wykryć ewentualne błędy. A dlaczego ten zapisc !$db jest zły?
Ten post edytował Testosteron 24.11.2011, 19:15:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 12 Dołączył: 4.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hejka.
Prawidłowo powinieneś chyba użyć słowa "wyświetlać", nie "drukować"... Jeśli chodzi o twój problem, to skrypt wywala się w połowie, a ty nie włączyłeś wyświetlania błędów. Dlatego skrypt nie dochodzi do echo $zapytanie. Na końcu linii 16 zapomniałeś dodać średnika. Popraw i sprawdź ponownie. Wyświetlanie wszystkich błędów włącza się wpisując na początku: pozdrawiam [EDIT] Zapomniałem dodać, że w zapytaniu nie zamykasz apostrofów po zmiennych w zapytaniu, ale jak już je wyświetlisz to pewnie sam się zorientujesz. Ten post edytował aachi 24.11.2011, 20:54:07 |
|
|
![]()
|
|
OK. Obsługą błędów zrobię na samym końcu. Na początek sam skrypt dodawania do bazy (bo z tego co widzę najwięcej problemów jest z obsługą błędów). Może wrzucę to co wymodziłem do tej pory:
Dalej nie działa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Obsługą błędów zrobię na samym końcu (IMG:style_emoticons/default/blink.gif) WYŚWIETLANIE błędów to nie żadna OBSŁUGA a WYŚWIETLANIE. Wyświetlanie to pierwsza rzecz jaką musisz zrobić przed rozpoczęciem pisania. Nie widząc jakie masz błędy to sobie możesz conajwyżej gwiazdy nocą pooglądać a nie programować. Dostajesz PARSE ERRORY przez to nic ci się nie wyświetla. Więc marsz do pliku php.ini i włącz tam wyświetlanie wszystkich błędów. I masz to zrobić w php.ini gdyż PARSE ERRORY będą widoczne tylko wtedy, gdy właśnie tam to ustawisz. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak jak pisałeś. Jeden błąd był przy deklaracjach (literówka), dalej był problem z jakim ś argumentem w mysql_affected_rows. Wywaliłem to, ale skrypt dalej nie działa a żaden błąd nie jest wyświetlany pomimo modyfikacji php.ini.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Wywaliłem to, ale skrypt dalej nie działa Kurcze.... a czymże teraz objawia sie to nie działanie? No napisz a nie trzeba cię ciągąć za słówka.Cytat @nospor, masz 20k postów - mieszkasz na forum? <-: A ty widzę prosisz się o 10% za bezsensowen nabijanie postów. Masz do mnie sprawę to pisz na PW albo w temacie OFFTOPIC a nie śmiecisz w normalnym wątku na forum (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat dalej był problem z jakim ś argumentem w mysql_affected_rows. Wywaliłem to Się nie wywala a sie poprawia. Błąd ten oznaczał, że masz błąd zapytania. Jak wyświetlać pełne błędy zapytania masz napisane tu:Temat: Jak poprawnie zada pytanie Masz tam też masę innych cennych wskazówek. Z racji, że jesteś bardzo początkujący to się z nimi zapoznaj
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Mówiąc w skrócie objawia się tym, że wpis nie jest dodawany do bazy danych. Dodałem na początku skryptu:
Żadne błędy mi nie wyskakują. Dodałem instrukcję warunkową, którą widać na poniższym przykładzie i pojawia się napis, że produkt nie mógł zostać dodany do bazy. |
|
|
![]()
|
|
Zgodnie z tematem, do którego cię odesłałem, miałeś dodać mysql_error()! czemu skupiłeś się tylko na początku tematu? Temat to całość a nie pierwszy punkt.
|
|
|
![]()
|
|
OK. Problem rozwiązany. Okazało się, że baza nie została wybrana. W książce widziałem taki zapis, jaki zastosowałem w przykładzie. Teraz trochę to zmieniłem:
I wszystko działa bez zarzutu. Dlaczego więc był problem z poprzednim zapisem? PS. Dzięki za pomoc. Ten post edytował Testosteron 25.11.2011, 12:55:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 12 Dołączył: 4.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprzednio problem był taki, że mysql_connect nie pobiera nazwy bazy jako czwarty parametr. Wystarczyło zerknąć do manulala php. http://www.php.net/manual/pl/function.mysql-connect.php
takie parametry co ty podałeś pobiera mysqli_connect (taka nowsza wersja biblioteki do obsługi mysql w php). Obecnie raczej nie masz potrzeby korzystać z mysql_pconnect (chodzi o tą literkę "p" w nazwie funkcji). Tak sobie myślę, że powinieneś zmienić książkę i kursy z których się uczysz na coś bardziej aktualnego. |
|
|
![]()
|
|
Akurat to pconnect wziąłem z video kursu a nie z książki. Jeżeli chodzi o książkę do korzystam z PHP i MySQL Vademecum Profesjonalisty. Książka jest dobra, ale z kolei obiektowość została bardzo źle przedstawiona. Niby są przykłady tworzenia obiektów, klas, itp. Zaraz jest przykład tworzenia całej strony, tylko efekt nie jest wyświetlany. W jakiej książce programowanie obiektowe zostało dobrze wyjaśnione?
|
|
|
![]()
|
|
Jakiekolwiek materiały w których używana jest biblioteka mysql (a nie PDO, lub mysqli) są przestarzałe. I dobrze Ci radzę poszukaj nowszych.
|
|
|
![]()
|
|
W moim Cademevum jest używane MySQL, ale mnie chodzi o programowanie obiektowe. W tej mojej ten aspekt jest beznadziejnie wytłumaczony
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:08 |