![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z formularzem. Napisałam formularz i wszystko wydaje mi się że powinno działać jednak nie przesyła wiadomości na email.
Tzn. sprawdziłam na jednym serwerze i przesyła email a na drugim już nie. Czy problem istnieje w ustawieniach serwera czy gdzieś może mam błąd w kodzie. Jak skrypt jest dobry to co trzeba zmienić w ustawieniach serwera aby przesyłał email? Jestem nowym użytkownikiem i dopiero zaczynam z php. Czy znacie może jakąś lepszą metodę na przesłanie formularza której mogłabym się nauczyć?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie, ze w obecnych czasach na wielu serwerach zablokowana jest funkcja mail i na to nie ma rady, mozesz ew. prosic providera o wlaczenie jej specjalnie dla Ciebie, tj. Twojego konta. Ja polecam, bys zapoznala sie z klasa phpMailer. Uzylem jej kilka razy i nigdy mnie nie zawiodla. Znajdz przyklad, widzialem kiedys fajny, na polskiej stronie. Latwe w implementacji, ja nie mialem klopotow (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Co do kodu: 1) jesli wstawiasz znak @ przed mail, a nastepnie dajesz or die('tekst bledu'), to jestes pewna, ze w razie niepowodzenia ten blad sie wyswietli? Ja nie jestem pewien, a @ sluzy do maskowania wszelkich ostrzezen. Oczywiscie nie mowie, ze to jest blad. 2) Niepotrzebnie w HTML definiujesz wiele tagow "definition list" (DL), wystarczy cos takiego: Wiecej info na stronach typu w3schools i kurshml.edu.pl EDIT: Aha, jeszcze jedno: 3) Co do fragmentu: Dobrze, sprawdzasz czy tablica $_POST['email'] nie jest pusta. Ale co w przypadku, gdy z jakichs przyczyn nie zostanie w ogole zadeklarowana? Widze tutaj 2 rozwiazania a) dodatkowy test, czy tablica istnieje
b ) uzycie count
Ten post edytował Kaloryfer 24.11.2011, 01:35:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka? W sumie masz ten sam kod, co powyzej, ew. cudzyslowy przeszkadzaly...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:57 |