![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z polskimi znakami w wyświetlaniu danych z bazy mysql. Kodowanie na stronie UTF-8 Kodowanie w bazie - utf8_polish_ci Wszystkie pola w bazie - Metoda porównywania napisów: utf8_polish_ci link do strony: http://cesarks.cba.pl/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób dane znalazły się w bazie? Czym je tam wrzuciłeś? Ze strony czy przez phpMyAdmin'a? itd?
Wszystko wygląda na to, że masz krzaki w bazie po prostu. Wtedy trzeba rozpoznać w jakim kodowaniu są one w bazie i je przerobić (np iconv()) Ten post edytował Sephirus 23.11.2011, 18:42:10 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw zaimportowałem z cvs-a, ale gdy okazało się że są źle wyświetlane na stronie to dla testów dopisałem bezpośrednio w phpMyAdmin-ie.
Efekt taki sam dla zaimportowanych jak i dla wpisanych ręcznie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dodaj jakieś dane z pliku strony jakimś insertem i zobacz czy też są krzaki potem przy wyświetlaniu
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Dodałem rekord z poziomu pliku strony i jest ok (pozycja 20): http://cesarks.cba.pl/
ale za to w bazie wygląda to niezbyt fajnie: aaążśźćńłóębb |
|
|
![]()
|
|
Ok
1. Nie faj phpMyAdminowi i nie wrzucaj przez niego niczego z polskimi znaczkami - coś Ci chrzani 2. To co wrzucałeś do bazy było w innym kodowaniu - musisz się dowiedzieć jakim. -------------------- If you're good at something, never do it for free.
|
|
![]()
|
|
Jak sprawdzić jak był kodowany plik który importowałem?
Plik był z excela zapisany jako cvs, w Notepad++ pokazał kodowanie ANSI, przekonwertowałem do UTF-8 bez BOM, niestety bez zmian. Nie za bardzo uśmiecha mi się wpisywać w kodzie php ponad 1000 rekordów :-( |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:35 |