![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zdefiniować styl aby wypunktowanie ul miało w drugiej i w każdej następnej linii wcięcie.
Czyli żeby zamiast czegoś takiego: 1. tekst w pierwszej linii tekst w drugiej linii tekst w trzeciej linii 2. tekst w pierwszej linii tekst w drugiej linii tekst w trzeciej linii otrzymać coś takiego: 1. tekst w pierwszej linii tekst w drugiej linii tekst w trzeciej linii 2. tekst w pierwszej linii tekst w drugiej linii tekst w trzeciej linii Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Domyślam się, że chciałeś napisać:
Kod 1. tekst w pierwszej linii tekst w drugiej linii tekst w trzeciej linii Kod 1. tekst w pierwszej linii Zainteresuj się właściwością list-style-position.
tekst w drugiej linii tekst w trzeciej linii |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak dokładnie o takie wcięcia mi chodzi.
Tylko muszę zaznaczyć, że do zrobienia numeracji wykorzystuje content: counters(licznik, " ") ze względu, że muszę mieć numerację 1, 1a, 1b, 2, 2a i chyba w tym przypadku chyba list-style-position nie zadziała. Czyli właściwie chodzi o metodę zrobienia wcięcia od drugiej linii w dowolnym tekście. Ten post edytował seen 23.11.2011, 12:41:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż trochę twojego kodu - bo powiem szczerze nie do końca kumam
![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Tak wygląda styl listy:
CODE /* pierwszy poziom 1. */ #lista_b ol {counter-reset:licznik_1 licznik_1a; padding-left:0px; list-style-position:outside;} #lista_b ol li {list-style-type:none; padding-left:10px;} #lista_b ol li:before {content: counters(licznik_1, " ") ". "; counter-increment:licznik_1;} /* pierwszy poziom poziom 1a. 1b. 1c. */ #lista_b div.clear{counter-reset:licznik_1a;} #lista_b ol li.abc {list-style-type:none; padding-left:10px;} #lista_b ol li.abc:before {content:counter(licznik_1) counter(licznik_1a, lower-alpha) ". "; counter-increment:licznik_1a;} a sama lista już normalnie: CODE <div id="lista_b"> <ol> <li>tekst</li> <li>tekst</li> <li class="abc">tekst</li> </ol> </div> tylko w ten sposób udało mi się uzyskać numerację typu: 1, 2, 2a. Ale nie wiem jak zrobić wcięcia od drugiego wiersza w każdym li. Już sobie poradziłem za pomocą parametru text-indent z wartością ujemną. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 03:38 |