![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 4 Dołączył: 18.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemanko!
![]() Mam dwie opcje do wyboru do wdrożenia. Chciałbym się dowiedzieć co o której myslicie, której uzywacie lub co polecacie, nawet całkiem innego. Mam nadzieję że nikt się za link obrazujący o co chodzi nie pogniewa: Ten post edytował Inscure 23.11.2011, 00:28:22 -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego mialby sie ktos pogniewac?
![]() EDIT: co do innych opcji, widzialem tez zdefiniowane tablice/zmienne z wszelkimi konfiguracjami, ktore zdefiniowane sa raz i wrzucone np. do konstruktora. Ale tak jak mowilem: w mojej opinii zalezy to od specyfiki wdrazanego projektu. Ten post edytował Kaloryfer 23.11.2011, 00:32:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 4 Dołączył: 18.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się, tylko moje pytanie jest bardziej skierowane pod optymalizację. Co jest wydajniejsze przy założmy 1000 ustawień (co jest raczej nierealne).
Aktualizacja danych, tworzenie nowego ustawienia i podobne realizowane byłyby przez odpowiednie metody klasy, więc wygoda pisania raczej nie ma w moim przypadku większego znaczenia. Ten post edytował Inscure 23.11.2011, 00:35:24 -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnosci 100% nie mam, ale opcja 2-ga jest wydajniejsza. Sporo tez zalezy jaki kod napiszesz.
np. dla 2. opcji... zapytanie
a dla 1. ... ciezko mi sobie wyobrazic, bedziesz musial i tak pobierac za kazdym razem caly rekord, ktory moze miec 50 opcji (tj. pol tabeli)... a moze nie mysle, bo pozno juz, niech mnie ktos oswieci, mnie ciezko wyobrazic sobie optymalne zapytanie pod to EDIT: wiem, to wyzej odnosnie 1. opcji to glupota. Powinno byc:
OK, zostawiam odpowiedz komus bardziej kompetentnemu. Sorki za zamieszanie ![]() Ten post edytował Kaloryfer 23.11.2011, 00:41:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla czegoś takiego jak ustawienia, nie pobiera się tych wyników za każdym razem, tylko powiedzmy po każdej aktualizacji ustawień tworzysz cache i odczytujesz później te ustawienia z cache. Druga opcja jest IMO lepszym wyjściem. Chcesz dodać nowe ustawienie? Nic prostszego, zwykły insert i gotowe. A tak to musisz modyfikować tabele, dodawać nową kolumnę i ogólnie jest niezła zabawa. A tutaj dane sobie wrzucasz w cache i wydajność dość mocno podnosisz
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak, zgadza się. Cache jest zrobiony i działa na tej zasadzie co napisałeś.
No to widzę że większość za opcją drugą. -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:18 |