Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Układ pól tabeli settings
Inscure

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Siemanko! wink.gif

Mam dwie opcje do wyboru do wdrożenia. Chciałbym się dowiedzieć co o której myslicie, której uzywacie lub co polecacie, nawet całkiem innego.

Mam nadzieję że nikt się za link obrazujący o co chodzi nie pogniewa:

PDF

Ten post edytował Inscure 23.11.2011, 00:28:22

--------------------
eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
Go to the top of the page
+Quote Post
Kostek.88

-----

A dlaczego mialby sie ktos pogniewac? smile.gif Jesli chodzi o te 2 opcje, to chyba wiem o co Ci chodzi. Choc z pozoru prostsza w implementacji moze sie wydawac pierwsza opcja, to druga daje wieksza swobode w pozniejszym rozbudowywaniu projektu. Nawet przez panel administracyjny, ktory sobie dodatkowo mozesz stworzyc (choc moze podalem nie do konca trafny przyklad z tym panelem), w kazdym razie wiele zalezy od Twojego projektu, bo liczy sie, by bylo to dopasowane pod Twoje dzielo. Ja osobiscie uwazam, ze 2. opcja jest lepsza, bo w razie modyfikacji nie rozwalam tabeli, tylko po prostu dodaje rekord.

EDIT: co do innych opcji, widzialem tez zdefiniowane tablice/zmienne z wszelkimi konfiguracjami, ktore zdefiniowane sa raz i wrzucone np. do konstruktora. Ale tak jak mowilem: w mojej opinii zalezy to od specyfiki wdrazanego projektu.

Ten post edytował Kaloryfer 23.11.2011, 00:32:55
+Quote Post
Inscure

-----

Zgadza się, tylko moje pytanie jest bardziej skierowane pod optymalizację. Co jest wydajniejsze przy założmy 1000 ustawień (co jest raczej nierealne).

Aktualizacja danych, tworzenie nowego ustawienia i podobne realizowane byłyby przez odpowiednie metody klasy, więc wygoda pisania raczej nie ma w moim przypadku większego znaczenia.

Ten post edytował Inscure 23.11.2011, 00:35:24

--------------------
eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
+Quote Post
Kostek.88

-----

Pewnosci 100% nie mam, ale opcja 2-ga jest wydajniejsza. Sporo tez zalezy jaki kod napiszesz.

np. dla 2. opcji... zapytanie
  1. SELECT * FROM tabela WHERE KEY="sitename"

a dla 1. ... ciezko mi sobie wyobrazic, bedziesz musial i tak pobierac za kazdym razem caly rekord, ktory moze miec 50 opcji (tj. pol tabeli)... a moze nie mysle, bo pozno juz, niech mnie ktos oswieci, mnie ciezko wyobrazic sobie optymalne zapytanie pod to

EDIT: wiem, to wyzej odnosnie 1. opcji to glupota. Powinno byc:

1. SELECT key_sitename FROM tabela

OK, zostawiam odpowiedz komus bardziej kompetentnemu. Sorki za zamieszanie wink.gif

Ten post edytował Kaloryfer 23.11.2011, 00:41:55
+Quote Post
by_ikar

-----

Dla czegoś takiego jak ustawienia, nie pobiera się tych wyników za każdym razem, tylko powiedzmy po każdej aktualizacji ustawień tworzysz cache i odczytujesz później te ustawienia z cache. Druga opcja jest IMO lepszym wyjściem. Chcesz dodać nowe ustawienie? Nic prostszego, zwykły insert i gotowe. A tak to musisz modyfikować tabele, dodawać nową kolumnę i ogólnie jest niezła zabawa. A tutaj dane sobie wrzucasz w cache i wydajność dość mocno podnosisz wink.gif
+Quote Post
Inscure

-----

Tak, zgadza się. Cache jest zrobiony i działa na tej zasadzie co napisałeś.
No to widzę że większość za opcją drugą.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:18