![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem początkujący i proszę o wyrozumiałość Mam następujący formularz ale ona nie działa
Domyślam się że pewnie jest coś nieźle namieszane |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego raz otworzyles formularz, a kilka razy pozamykales znacznik <form>? Przeciez Ci dane wszystkie nie wyjda do skryptu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Może poczytaj jakieś kursy html jeszcze raz na temat tworzenia formularzy-jakie tagi do czego służą-jak się je otwiera i domyka bo ten twój formularz jest cały do poprawy.
Widząc takie coś: to ciarki przechodzą. Zachęcam do skorzystania z jakiegoś tutoriala na temat tworzenia formularzy i struktury html. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niktoś, wysililbys sie troche i podal poprawne rozwiazanie przytoczonego fragmentu
![]() A co do fragmentu, o ktorym mowa, powinno byc tak: w kazdym option powinno byc value. Jak podasz TAK i NIE, to nie przejda te dane, one sa tylko widoczne na stronie. Do skryptu ida tylko te z value.... ja zalozylem 0 na nie i 1 na tak... chyba najlepiej, ale mozesz bawic sie w tak i nie w tamtym miejscu. EDIT: bym zapomnial... http://www.kurshtml.edu.pl/html/formularze.html http://www.w3schools.com/html/html_forms.asp Ja swoja przygode zaczynalem od http://webmaster.helion.pl/index.php/kurs-html ... ale ten kurs sie bardzo mocno zmienil, wtedy byl dolaczony do Programu Pajaczek... w kazdym razie zerknij, moze sie przyda. Ten post edytował Kaloryfer 23.11.2011, 00:00:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ech,takich przykładów można by było tutaj powklejać trochę.
<label value="CośTam"></label>-służy do wyświetlania na ekran-że tak lakoicznie powiem. <input type="text"></input>-służy do wprowadzania danych przez użytkownika. Nie można zagnieżdżać jednego taga w drugim-dlatego zasugerowałem ,żeby autor tematu jeszcze trochę poduczył się z jakiegoś tutoriala-najlepiej ściągnąć jakiś prosty skrypt i go przeanalizować i spróbować zrobić podobny samemu. Jak się coś nie uda to porównać go z tym ściągniętym skryptem ,żeby zobaczyć gdzie popełniono błąd. Ten post edytował Niktoś 23.11.2011, 00:07:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Siedziałem i zrobiłem ten formularz według waszych ostatnicch porad, działa nawet i wysyła na meila dane. Ale jest pewien problem działa tylko pod Firefoxem pod IE Chrome i Opera niestety pisze że wiadomość została wysłana ale nic nie przychodzi. Oto kod
i pliczek php
Ten post edytował robertinog 28.11.2011, 15:58:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ech,takich przykładów można by było tutaj powklejać trochę. <label value="CośTam"></label>-służy do wyświetlania na ekran-że tak lakoicznie powiem. <input type="text"></input>-służy do wprowadzania danych przez użytkownika. Nie można zagnieżdżać jednego taga w drugim Przecież label dookoła inputa to poprawna konstrukcja. -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raz otworzyłeś formularz <form>, a zamykasz go ileś razy. Wykasuj wszystkie </form> poza ostatnim.
|
|
|
![]()
|
|
Witam
Kod html sprawdzany był przez validator i jest wszystko ok Formularz poprawnie wysyła dane, problem w tym że tylko w FireFoxie, w każdej innej przeglądarce idzie w kosmos |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem ostatnią wersję, którą podałeś i działa w IE, Chrome, Operze, a nawet w Safari
![]() Może wina leży po stronie serwera, z którego to wysyłasz. Ten post edytował qrzysztof 29.11.2011, 09:29:27 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Niestety u mnie nie działa w dalszym ciągu stronę mam na nazwa.pl
|
|
|
![]()
|
|
Sam jestem ciekaw. Dodam tylko, że ja również na nazwa.pl testowałem, więc ten trop raczej odpada.
-------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Przecież label dookoła inputa to poprawna konstrukcja. Ech faktycznie -kurcze,pierwszy raz spotkałem się z tym u mnie taka konstrukcja odpada.Poza typ takiej konstrukcji powinno się unikać.Do tego służy <label for="InputImie">Imie:</label>-teraz css'em ,możesz dowolnie wystylizować label. W pierwszym przypadku już,tak łatwo nie będzie bo sobie wystylizujesz inputa. Po za tym:co chce osiągnąć autor tym ,że <label> <input type="text" name="miasto" id="miasto" /> </label> bezmyślnie naużywa tego tagu-przecież nic tym nie osiąg tylko generuje dodatkowe tagi w swoim kodzie źródłowym. Ale widzę,że już poprawione,trochę na lepsze. Ten post edytował Niktoś 29.11.2011, 17:15:57 |
|
|
![]()
|
|
Eee tam, istnieją zwolennicy jednego podejścia i zwolennicy drugiego. Ale pisanie, że któregoś z nich powinno się unikać to już spora przesada, bo niby dlaczego, skoro oba są poprawne.
Wcale nie jest też tak, że trzeba sobie wybrać jeden sposób zapisywania elementów label i się go trzymać. Ja na przykład używam tego, który w danym miejscu mi bardziej pasuje. Czasami łatwiej wystylizować jeden element label niż osobno label i input. Do tego brak atrybutu for to mniej pisania i trochę większa przejrzystość. Ale programowanie to nie religia. O ile nie łamiesz zasad możesz używać tego, co Ci bardziej pasuje. ------------------ @robertinog - wygląda, że problem to masz, ale niekoniecznie z tym skryptem. Wrzuć go na serwer i daj linka to przetestujemy. Ten post edytował qrzysztof 29.11.2011, 17:50:50 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Witam
Wrzuciłem oto link http://www.cyfra.info.pl/order/kontakt.html |
|
|
![]()
|
|
Śmiga aż miło pod wszystkimi przeglądarkami, także skryptem nie masz się chyba co przejmować.
Albo coś dziwnego dzieje się u Ciebie na komputerze, albo nie przetestowałeś tego dokładnie. A może źle opisałeś problem, bo maile dochodzą. Ten post edytował qrzysztof 29.11.2011, 18:55:08 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Witam
A korzystał ktoś z was z tego linka co podałem bo do mnie z tego linka nic nie przychodzi na skrzynke Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Może gdzieś ci ta poczta w spamie ląduje.Sprawdź.
|
|
|
![]()
|
|
Szanowni koledzy już działa z każdej przeglądarki, z tym że jest jeden problem wiadomość nie trafia do mnie tylko do klienta który wpisze swój adres e-mail
Gdzieś coś trzeba zmienić Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Spójrz na argumenty funkcji mail(), której używasz. Jak już spojrzysz w manualu co jest czym, to zmien na swoj adres.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:38 |