![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Próbuje rozbudować proste rozwijane menu.
Mam problem z dwoma elementami 1. Chce, aby elementy <li> oznaczone klaską class="active", żeby te elementy się nie zwijały. 2. Sprawdzam, czy dane element ma dzieci, jednak nie zawsze strona jest przekierowywana na adres linku gdy nie ma tych dzieci Struktura menu: Kod <ul> <li><a href="index.php?param=1">1</a> <ul class="active"> <li><a href="index.php?param=1_1">1.1</a></li> <li><a href="index.php?param=1_2">1.2</a></li> </ul> </li> <li><a href="index.php?param=2">2</a> <ul> <li><a href="index.php?param=2_1">2.1</a></li> <li><a href="index.php?param=2_2">2.2</a> <ul> <li><a href="index.php?param=2_2_1">2.2.1</a></li> <li><a href="index.php?param=2_2_2">2.2.2</a></li> <li><a href="index.php?param=2_2_3">2.2.3</a></li> <li><a href="index.php?param=2_2_4">2.2.4</a></li> <li><a href="index.php?param=2_2_5">2.2.5</a></li> <li><a href="index.php?param=2_2_6">2.2.6</a></li> <li><a href="index.php?param=2_2_7">2.2.7</a></li> <li><a href="index.php?param=2_2_8">2.2.8</a></li> </ul> </li> </ul> </li> <li><a href="index.php?param=3">3</a></li> </ul> Kod $(document).ready(function(){ // Szybkość animacji. var speed = 200; // Domyślnie zwijamy wszystkie listy oraz podkreślamy te punkty, które listy podrzędne (i ustwiamy rodzaj kursora). $('li ul').css('display', 'none').parent().children('a:first-child').css('text-decoration', 'underline').css('cursor', 'hand'); // Punkt główny: obsługa kliknięcia - zwijanie i rozwijanie list. $('li').click(function() { var $kids = $(this).children('ul').children(); var len = $kids.length; if (len > 0) {//jeśli są dzieci alert('Dzieci: ' + len + ' - ROZWIJAMY'); $(this).children('ul').toggle(speed); return false; } else { alert('Dzieci: ' + len + ' - PRZENOSIMY'); return true; } }); }); Będe wdzięczny za pomoc przy rozwinięciu tego skryptu, utknęłem w tych dwóch punktach -------------- EDIT -------------- Udało mi się rozwiązać pierwszy problem. Dodałem kawałek .not('.active'): Poprawiona linijka wygląda następująco: $('li ul').not('.active').css('display', 'none').parent().children('a:first-child').css('text-decoration', 'underline').css('cursor', 'hand'); Ten post edytował kukix 22.11.2011, 11:57:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:04 |