![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawiam, bo juz sie pogubilem od tych zmian ostatnio.
ktos sie orientuje po jakim czasie pracy mozna przejsc na emeryture jako programista. mamy normalnie liczony jakis dodatek do warunkow szkodliwych bo jakos nie usmiecha mi sie odkladac te 67lat. -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 5 Dołączył: 29.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cóż pozostaje powiedzieć, ja jako 21 latek mam spokojnie przed sobą niecałe ?50? lat do przepracowania(pewnie w kolejnych latach będą kolejne podwyższenia progów emerytalnych).
Powodzenia wszystkim w dotrwaniu do upragnionych 70 urodzin ![]() edit: naszła mnie taka myśl, może wcześniejsza renta ze względu na trwałe uszkodzenie wzroku. Ten post edytował jaworr 21.11.2011, 11:50:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety takie są czasy. Warto sobie uświadomić, że gdy pierwszy raz powołano do życia emerytury (zdaje się, że za Bismarcka) to wiek emerytalny wynosił 65lat, ale średnia długość życia była znacznie niższa ;-)
Nie liczyłbym, że obecni dwudziestolatkowie będą przechodzić na emeryturę w wieku 67lat - już teraz w niektórych europejskich krajach wiek emerytalny to 70 lat. Mimo wszystko oceniam dobrze to posunięcie. Zwłaszcza w przypadku kobiet, które przy obecny wieku emerytalnym dostawałyby na emeryturze kwoty nie pozwalające nawet na wegetację. Fakt faktem, że jednak trudno i sobie wyobrazić pracę w niektórych zawodach od 70-tki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
IMO to na emeryturę można przejść jak się na nią zarobi. Licznie na ZUS i II Filar to raczej mało opłacalne, chyba, że ktoś lubi tracić kapitał na bezsensowne składki i ufa, że Państwo mu to wynagrodzi kiedyś, dojąc jeszcze bardziej młodszych - pracujących
![]() Zresztą, sama praca przez 50 lat jako programista to też mało ciekawa ścieżka rozwoju. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 5 Dołączył: 29.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Cysiaczek
Programista przez 50 lat ![]() Dokładnie tak jak mówisz przez 50 lat da się zgromadzić jakiś kapitał który dobrze ulokowany (nieruchomości) po spieniężeniu może dać całkiem niezłą emeryturkę. Nie liczmy na zusy, krusy i inne pierdoły, oszczędzać na starość trzeba samemu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMO to na emeryturę można przejść jak się na nią zarobi. Licznie na ZUS i II Filar to raczej mało opłacalne, chyba, że ktoś lubi tracić kapitał na bezsensowne składki i ufa, że Państwo mu to wynagrodzi kiedyś, dojąc jeszcze bardziej młodszych - pracujących ![]() Żeby jeszcze można było wybrać gdzie się chce odkładać. Albo raczej, żeby można było zrezygnować z bezsensownych składek... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem szczerze, że ja z moją żoną coraz poważniej (na razie może jeszcze nie tak poważnie, ale już o tym kilka razy rozmawialiśmy) myślimy o geoarbitrażu - czyli wydawaniu pieniędzy w innym państwie.
Jeśli uda się zarabiać jakieś na prawdę uczciwe pieniądze przez dłuższy okres czasu to pracujemy i zostajemy w Polsce na emeryturze. Jeśli będzie tak, że będziemy zarabiać przeciętnie to zamierzam spłacić do końca mieszkanie i ewentualnie kupić jeszcze jedno. Gdy nadejdzie ten czas, że już praca się nam znudzi to spieniężymy wszystko i uciekamy do jakiegoś miłego kraju typu dzisiejsza Bułgaria czy jeszcze gdzieś dalej, gdzie za zgromadzone pieniądze da się żyć na dobrym poziomie. Myślę, że każde dobrze zarabiające małżeństwo w Polsce jest w stanie zgromadzić majątek rzędu 500 tys - 1mln zł przez ~40 lat pracy. Za taką kwotę można spokojnie przeżyć kolejne ~20-30 lat w jakimś tanim kraju (na samo życie ,starczą nawet same odsetki z tej kwoty zakładając, że pieniądze nadal pracują + dostaje się jakąś nawet najmniejszą emeryturę z ZUS). No ale pożyjemy zobaczymy - geoarbitraż jest na pewno jakimś sposobem na wybrnięcie z sytuacji niskiej emerytury. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
@Cysiaczek Programista przez 50 lat ![]() Dokładnie tak jak mówisz przez 50 lat da się zgromadzić jakiś kapitał który dobrze ulokowany (nieruchomości) po spieniężeniu może dać całkiem niezłą emeryturkę. Nie liczmy na zusy, krusy i inne pierdoły, oszczędzać na starość trzeba samemu ![]() A po czym wnosisz? Jest to zawód stosunkowo młody, dlatego cięzko teraz stwierdzić, ilu nas będzie za lat 20-30-40 (pojawił się nawet ostatnio temat na forum o tym). Poza tym, skoro już mam pracowac do tego 67. roku życia, bardziej realne wydaje mi się bycie programistą w wieku powiedzmy lat 60 czy 65 (jak zdrowie pozwoli ![]() -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
@blooregard
Może moja opinia jest zbyt na wyrost. Zgodzę się, że nasz zawód jest bardzo młody i tak naprawdę trudno jest przewidzieć nam jak będzie wyglądała branża programistyczna za powiedzmy 20-30 lat. Z dużym doświadczeniem (15lat+) w programowaniu kierował bym się w stronę zarządzania projektami informatycznymi niż kasą w Tesco (chociaż co niektórym to drugie może odpowiadać) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
@blooregard Może moja opinia jest zbyt na wyrost. Zgodzę się, że nasz zawód jest bardzo młody i tak naprawdę trudno jest przewidzieć nam jak będzie wyglądała branża programistyczna za powiedzmy 20-30 lat. Z dużym doświadczeniem (15lat+) w programowaniu kierował bym się w stronę zarządzania projektami informatycznymi niż kasą w Tesco (chociaż co niektórym to drugie może odpowiadać) ![]() Przykład z kasą w Tesco dotyczył raczej możliwości że tak powiem "technicznych" 67-letnich dziadków ![]() -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Z dużym doświadczeniem (15lat+) w programowaniu kierował bym się w stronę zarządzania projektami informatycznymi niż kasą w Tesco (chociaż co niektórym to drugie może odpowiadać) ![]() Ty możesz się kierować - pytanie co na to pracodawcy. Z moich obserwacji wynika, że osoby starsze (50+) są dość mocno wykluczone z rynku pracy. Bardzo często trudno jest im znaleźć nowe zatrudnienie po utracie pracy. Oczywiście wiadomo, że różnie bywa, ale ogólnie osobom 50+ jest jeszcze trudniej znaleźć pracę niż osobom wchodzącym na rynek. To jest właśnie cały dramat z wydłużaniem wieku emerytalnego - osoby często chciałyby pracować dłużej, ale trudno jest znaleźć im pracę na stanowisku stosowanym do ich aspiracji. Niemniej tak jak pisałem moim zdaniem wydłużanie wieku emerytalnego to konieczność. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale ja sie pytalem, czy nam jako programistom przysluguje jakies zwolnienie z tych 67lat w zwiazku z pracy w warunkach szkodliwych - bo ja nie wyobrazam sobie 60letniego programisty/programistki. Nie mowiac juz o umiejetnosciach a o zmieniajacych sie trendach na rynku, rozwoju technologii i mozliwosci. Zdolnosci uczenia z wiekiem maleja wiec tym bardzie nie wyobrazam sobie np. 67letniego chirurga.
-------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
Ty możesz się kierować - pytanie co na to pracodawcy. Z moich obserwacji wynika, że osoby starsze (50+) są dość mocno wykluczone z rynku pracy. Bardzo często trudno jest im znaleźć nowe zatrudnienie po utracie pracy. Oczywiście wiadomo, że różnie bywa, ale ogólnie osobom 50+ jest jeszcze trudniej znaleźć pracę niż osobom wchodzącym na rynek. To jest właśnie cały dramat z wydłużaniem wieku emerytalnego - osoby często chciałyby pracować dłużej, ale trudno jest znaleźć im pracę na stanowisku stosowanym do ich aspiracji. Niemniej tak jak pisałem moim zdaniem wydłużanie wieku emerytalnego to konieczność. Swoje szanse jako 60 letni dziadek-developer-pm upatruje w niżu demograficznym ![]() Tak na serio. Dużo prawdy w tym co mówisz ciężko jest znaleźć osobom po 50 pracę, a co gorsza wizja odczekania powiedzmy jeszcze 17 lat do emerytury potrafi z pewnością być przytłaczająca. Z drugiej strony bez jakichkolwiek reform w tym państwie czeka nas zapewne druga Grecja. @trucksweb Wątpie, trochę poszukałem na necie i nie ma o tym żadnej adnotacji, chyba, że pracujesz jako programista w wojsku, lub programista zbierający azbest. Ten post edytował jaworr 21.11.2011, 13:53:57 |
|
|
![]()
|
|
@trucksweb - nie ma. Ogólnie odchodzi się od jakichkolwiek stałych zwolnień. Jeśli chcesz rentkę to musisz na nią jakoś "zasłużyć", czyli wykazać, że jesteś chory na schorzenie uniemożliwiające Ci pracę. Tylko niektóre grupy zawodowe mają przywileje (np. nauczyciele, górnicy, mundurówka) pozwalające na przejście na wcześniejszą emeryturę (ich też zresztą czekają moim zdaniem ograniczenia tych przywilejów, choć pewnie nie likwidacja). Wszyscy inni mogą ubiegać się o rentę, ale wierz mi, że być nie chciał trafić na rentę, bo pieniądze nijak mają się do wcześniejszych zarobków.
Pociesz się, że pracownicy fizyczni mają jeszcze gorzej. |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz rentkę to musisz na nią jakoś "zasłużyć", czyli wykazać, że jesteś chory na schorzenie uniemożliwiające Ci pracę. tylko jak to jest w naszym pienkym kraju - osoba bez rak byla zdatna do pracy i jej emerytura sie nie nalezala - ot. byl ostatnio jakis news na wp.pl... a renta- to psie pieniadze a nie po to pracuje tyle lat zeby dostawac 200zl na reke. -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
|
|
![]()
|
|
ale ja sie pytalem, czy nam jako programistom przysluguje jakies zwolnienie z tych 67lat w zwiazku z pracy w warunkach szkodliwych - bo ja nie wyobrazam sobie 60letniego programisty/programistki. Nie mowiac juz o umiejetnosciach a o zmieniajacych sie trendach na rynku, rozwoju technologii i mozliwosci. Zdolnosci uczenia z wiekiem maleja wiec tym bardzie nie wyobrazam sobie np. 67letniego chirurga. A przepraszam, jakie warunki szkodliwe występują w zawodzie programisty? Bo jakoś nie widzę żadnych, no może poza problemami ze wzrokiem, ale to jest generalnie przypadłość prac nie-fizycznych, typowo biurkowo-papierowo-monitorowych i z tego powodu raczej nikt Cię żałowac nie będzie. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
no nie wiem daltego pytam, bo w pracy dostajemy dodatek wlasnie za prace przy warunkach szkodliwych- wlasnie chodzi o wzrok. Czyli rozumiem ze "warunki szkodliwe programisty" != "warunki szkodliwe kontrolera lotow"
|
|
![]()
|
|
Cytat bo w pracy dostajemy dodatek wlasnie za prace przy warunkach szkodliwych- wlasnie chodzi o wzrok. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Refundacja okularów - ok, ale dodatek za pracę w warunkach szkodliwych? Pracujesz jako programista? -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
tak, jako programista - i mam jeszcze zapisane w umowie ze praca przy ekranie - 7h gdzie czas calkowitej pracy wynosi 8h
|
|
![]()
|
|
tylko jak to jest w naszym pienkym kraju - osoba bez rak byla zdatna do pracy i jej emerytura sie nie nalezala - ot. byl ostatnio jakis news na wp.pl... a renta- to psie pieniadze a nie po to pracuje tyle lat zeby dostawac 200zl na reke. ![]() Chyba nie wiesz o czym piszesz. Renta to świadczenie dla osób niezdolnych do pracy. Emerytura to świadczenie dla osób, które osiągnęły wymagany wiek/staż pracy. W większości normalnych krajów jest tak, że prawo do wcześniejszej emerytury mają baaaardzo wąskie grupy zawodowe. W Polsce mamy i tak za dużo ludzi, którym przysługują wcześniejsze emerytury. Od ręki jestem w stanie wymienić Ci dziesiątki zawodów, które bardziej niszczą zdrowie niż zawód programisty, a które też nie maja prawa do wcześniejszej emerytury. Sam dodatek do szkodliwych warunków nic tu nie zmienia - co najwyżej możesz dostać wyższą emeryturę (ale tego nie jetem na 100% pewien). Gdyby programiści dostali prawo do wcześniejszej emerytury to byłby to śmiech na sali - na tej samej zasadzie przysługiwało by to wszystkim pracownikom biurowym. Prawda jest taka, że praca programisty jest raczej w kategorii poniżej średniej jeśli chodzi o uszczerbki na zdrowiu. BTW. też mnie dziwi ten dodatek. To jakaś instytucja państwowa? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:49 |