![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kiedyś strony były biedne, puste, bez buttonów i podobnych rzeczy a z linkami tylko i tekstem, później używano obrazków jako linków, aż w końcu pojawiły css i nowsze wersje (x)html,
Czy ostatnio zauważyliście bardzo ładne, pojawiające się jakby z z taśmy produkcyjnej, szablony, różnią je tylko kolory, wszystkie mają poświatę na tekście, wszystkie są jakby "szklane"(taki efekt), "wybrzuszenia" na krawędziach i tak sobie myślę czy to wszystkie agencje tworzące szablony tak sobie upodobały taki styl, czy to może efekt jakiegoś skryptu, tutoriala, poradnika, biblioteki - czegokolwiek wypuszczonego masowo, bo taki szał nie może zacząć się sam. Może to jakiś nowy styl, który ma konkretną nazwę a ja o czymś nie wiem? Pewnie nie tylko ja to zauważyłem, to popularny styl stron ostatnio. Coraz więcej serwisów to "łyka", ale jeśli wszystkie strony będą "ładne w ten sam sposób", to czy nie będzie to cios dla kreatywności i grafików. Produkcja dzieł jakby nie było "od siekiery". Zresztą internet ostatnio zmienił się w wysypisko nieużywanych "startapów", niech założą wszystkie ten sam szablon, może to pozwoli odróżnić te... "startapy" od normalnych serwisów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś podać kilka przykładów?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
https://github.com/ Takie coś na przykład?
Mi tylko coś takiego się kojarzy: http://twitter.github.com/bootstrap/ -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
https://github.com/ Takie coś na przykład? Mi tylko coś takiego się kojarzy: http://twitter.github.com/bootstrap/ Wydaje mi się, że można to podciągnąć pod pojęcie "trendy". Teraz to jest modne, klienci tego oczekują, więc i serwisy www tak wyglądają. Za rok, dwa coś innego będzie "trendy" i znowu pojawią się w sieci serwisy do bólu eksploatujące ten sam styl. Na szczęście, wielu ludzi bardziej zważa na treść, niż wygląd, w tym ja, i tak naprawdę, wygląd serwisu ma dla mnie drugorzędne, jeśli nie trzeciorzędne znaczenie ![]() -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadywałem tylko, nadal nie wiem, co autor miał na myśli.
Ale szczerze powiem, że mi taki styl się podoba. Jeszcze lepszy nowy styl google. -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Przerost formy nad treścią, to właśnie to co co ostatnio jest modne, chociażby jak napisał użytkownik nade mną w google i ich produktach, nie wiem ja przebywając na google/analytics/gmail nie orgazmuje się nad pięknem estetycznym a biorę co mi potrzeba i wychodzę.
Mógłbym podawać w nieskończoność, agencje graficzne widać prześcigają się "kto zrobi bardziej błyszczący/odjazdowy szablon" nie zważając czy ktokolwiek to w ogóle zauważy/doceni. Jeśli o mnie chodzi zatrudniłbym grafika, ale do zrobienia czegoś prostego, zawijasy i błyskotki są tak potrzebne w szablonach jak w maluchu turbo. Ten post edytował Tho 22.11.2011, 19:47:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
https://github.com/ Takie coś na przykład? Mi tylko coś takiego się kojarzy: http://twitter.github.com/bootstrap/ Ten twitter FW to miazga, dzięki. ![]() -------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Proste, szybkie w użyciu. Kiedyś na planecie było. Bodajże zwało się to wyciągnięte z githuba, czy jakoś tak.
Bardzo polecam. Do ogarnięcia w godzinkę i już ładny design jest. -------------------- Pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Grid system jest już znany od dawna. Jest np 960 Grid System, który ma szerokość 960 pixeli - opisałem go na swoim blogu.
Aczkolwiek reszta, czyli przyciski, tabelki, formularze wygląda na prawdę ekstra i nowocześnie. I to wszystko w CSS ![]() ![]() ![]() ![]() Pytanie tylko, czy można to wykorzystywać w komercyjnych projektach? Oraz czy można zmieniać nazwy wybranych elementów w CSS, na swoje, albo bardziej pasujące pod siebie + jakieś dziedziczenie itd. Ten post edytował IceManSpy 22.11.2011, 22:14:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Grid system jest już znany od dawna. Jest np 960 Grid System, który ma szerokość 960 pixeli - opisałem go na swoim blogu. Aczkolwiek reszta, czyli przyciski, tabelki, formularze wygląda na prawdę ekstra i nowocześnie. I to wszystko w CSS ![]() ![]() ![]() ![]() Pytanie tylko, czy można to wykorzystywać w komercyjnych projektach? Oraz czy można zmieniać nazwy wybranych elementów w CSS, na swoje, albo bardziej pasujące pod siebie + jakieś dziedziczenie itd. Grid i blueprint przy tym wysiadają moim zdaniem. ;] No ale to trochę inne rzeczy. Ten post edytował qrooel 22.11.2011, 22:28:18 -------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nikt nie rozwija tamtych frameworków
![]() Czy można to wykorzystywać w komercyjnych projektach? Czy można zmieniać nazwy wybranych elementów w CSS, na swoje, albo bardziej pasujące pod siebie + jakieś dziedziczenie itd. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Swoja robote zrobilo jQuery wraz z rozszerzeniem UI. Mamy gotowe tematy do sciagniecia i ludzie tez w jakims stopniu dostosowuja reszte stron, zeby nic sie nie wybijalo z konwencji + jak to ktos ladnie wyzej napisal, to jest trendy. Mnie chodzi o 2 czynniki RAZEM. Nie zrozumcie mnie zle, ze uwazam, iz to ludzie cale strony dostosowuja pod templatki do jQuery UI
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Mógłbym podawać w nieskończoność, agencje graficzne widać prześcigają się "kto zrobi bardziej błyszczący/odjazdowy szablon" nie zważając czy ktokolwiek to w ogóle zauważy/doceni. Szukasz źródła problemu w złym miejscu. Agencje reklamowe sprzedają to, co klient chce kupić i/lub to czego oczekuje grupa docelowa ich klienta ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Przerost formy nad treścią, to właśnie to co co ostatnio jest modne, chociażby jak napisał użytkownik nade mną w google i ich produktach, nie wiem ja przebywając na google/analytics/gmail nie orgazmuje się nad pięknem estetycznym a biorę co mi potrzeba i wychodzę. Mógłbym podawać w nieskończoność, agencje graficzne widać prześcigają się "kto zrobi bardziej błyszczący/odjazdowy szablon" nie zważając czy ktokolwiek to w ogóle zauważy/doceni. Jeśli o mnie chodzi zatrudniłbym grafika, ale do zrobienia czegoś prostego, zawijasy i błyskotki są tak potrzebne w szablonach jak w maluchu turbo. Prezentujesz postawę statystycznego technicznego, któremu do szczęścia nie potrzeba nic więcej ponad konsolę. Spójrz na temat oczami klientów, którzy takie serwisy zamawiają oraz z nich korzystają. To pod ich potrzeby przygotowywane są takie, a nie inne layouty. A skąd się wziął akurat taki styl? Ponieważ teraz jest modny. Za kilka lat wszystko się zmieni i będziemy mieli inne projekty graficzne (stawiam na minimalizm). -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:34 |