![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--czytacz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Pomyślałem sobie, że przydałaby mi się możliwość utworzenia pliku z parametrami, które będą wykorzystywane przez niektóre funkcje webaplikacji. Plik mógłby mieć np taką postać: smtp_server = mail.pl smtp_port = 26 smtp_username = username smtp_password = password itd. W jaki sposób mógłbym korzystać z takiego pliku? Jak wyciągać wybrane parametry i pobierać ich wartości? Jak zmieniać i zapisywać w nim wybrane wartości parametrów? Myślałem np nad zrobieniem pliku csv i wyciągnięciem wszystkich danych do tablicy, potem zmianę wybranych wartości i zapisanie całej tablicy z powrotem do csv. Ale może jest iny sposób, dzięki któremu zmieniałbym tylko wybrany parametr zamiast nadpisywać cały plik? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak czy inaczej plik będziesz musiał nadpisać więc po co się grzebać? Możesz oczywiście nie zmieniać całej zawartości i podmienić dany fragment.
Moim zdaniem prościej w xml, przejrzyściej i masz mnóstwo gotowców. -------------------- |
|
|
--czytacz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chyba sobie poradziłem. Prawie, bo podczas zapisywania dzieje się coś dziwnego. Oto moje wypociny
![]()
plik źródłowy ma postać: klucz=wartość klucz=wartość klucz=wartość Jedno co mnie zastanawia, to dodatkowa wolna linia pomiędzy parami wartości w pliku który zapisuję. Tak, jakby gdzie się dodatkowe łamanie linii zagnieździło.... klucz=wartość klucz=wartość klucz=wartość Czemu tak się dzieje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
http://www.php.net/manual/en/function.pars...-file.php#94414
sama funkcja i funkcja do zapisywania. To jest to czego szukasz. -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:11 |