![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! mam pytanko.
a mianowicie czy dobrym rozwiązaniem było by napisanie klasy która w tablicy trzymała by połączenia z bazą Potrzebuje w pewnym momencie łączyć się z 4 bazami naraz i myślałem o wykorzystaniu MySqli w sposób następujący Na początku pliku klasa łączyła by się z 4 bazami gdy było by to konieczne... i odwoływała się w przypadku 1 mysqli_query($this->db[1], "query"); w przypadku drugim mysqli_query($this->db[2], "query"); chodzi mi głównie o to czy muszę rozłączać się z każdą bazą i łączyć się na nowo jeśli chce pobrać rekord z następnej bazy i tak w kółko... Czy naraz kilka połączeń będzie dobrym rozwiązaniem... Nigdy nie pracowałem na kilku bazach więc zabardzo nie wiem którego sposobu powinnienem użyć. Dzięki za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że zawsze łączysz się od nowa, nie ważne co masz w tablicy. Połączenie jest ustanawiane w momencie odpalenia się interpretera PHP, więc dla Ciebie nie ma różnicy. Wydawać Ci się będzie że masz połączenia, a za każdym razem i tak będzie robił swoje
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrym rozwiązaniem do komunikacji z bazą danych jest singleton .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Singleton_(wzorzec_projektowy) -------------------- Jeżeli pomogłem kliknij "Pomógł" :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:37 |