![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam mały kod, którego zadaniem jest pobieranie dwoch zmiennych ze strony, mnożenie ich i wyświetlanie w odpowiednim miejscu na stronie ( ilosc * cena )
... wartość "ilosc" pobieram z inputa a wartosc "cena" z zawartosci DIV'a...
problem jest w tym, że jak zbadalem typ zmiennych to zarowno "ile" jak i "koszt" są typu string czego wynikiem jest "NaN" próbowałem zmienić je na INT i FLOAT przez np
ale wtedy nie wiem czy wyskakuje jakiś ukryty błąd czy wgl strona nie reaguje na tą instrukcję ... i wartość DIV'a się nie zmienia ( wcześniej zmieniała się na "NaN") może mi ktos doradzić co robię źle ? PS dane wysylane do funkcji są z pewnością dobre(nie puste : np ile=2 i cena=9)- sprawdzałem funkcja alert() // edit mała poprawka... zmienna cena to gotowa liczba dostarczana przez PHP ale samo koszt=parseINT(cena); tez nie pomaga problem rozwiązany- błąd polegal własnie na tym, że źle zapisałem dane w JS ( cena )... już wszystko dziala ;P Ten post edytował maxis88 20.11.2011, 13:24:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 11 Dołączył: 20.05.2007 Skąd: z fotela :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
podstawa nie ma takiej funkcji parseINT jest parseInt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . dlatego ci nie znajduje funkcji - należy pamiętać że podobnie jak Apach jest uczulony na wielkości liter (mogą istnieć pliki o tej samej nazwie ale zmienionych wielkościach liter) tak i funkcje w kodzie musza się zgadzać na tip top z nazwą zadeklarowaną (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrobiłeś parsując na int.Raczej polecenie nie poradzi sobie z liczbami zmiennoprzecinkowymi.Użyj math.Chyba że Ceny będą wyglądały tak 1,2,3,4........44,200,1234 itp,czyli liczby całkowite.
Ten post edytował Niktoś 20.11.2011, 14:29:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:14 |