![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam spoty problem ponieważ jestem zielony z jQuery ale uparłem się na korzystanie z tego rozwiązania. Robię galerię w formie karuzeli. Zmianę zdjęć obsługuję poprzez Jquery , działa fajnie. Pod każdym obrazem wczytuje jego różne wersje - też działa jquery.
a teraz próbuje zrobić funkcjonalność którą mi ciężko opisać: ale po krótce, po kliknięciu w jedną z miniatur która jest jedną z wersji duże zdjęcia wyświetlonego w karuzeli. Na dużej karuzeli zamiast zdjęć pojawią się same wersje zdjęcia, dla którego wybraliśmy wersje z miniatur. Próbuje zrobić to w ten sposób:
a tak wygląd część html z miniaturami z których chcę pobrać idphoto
Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Element o identyfikatorze pokazWersje to nie obrazek (img), a kontener (div), który nie posiada atrybutu alt. Zresztą nie jestem do końca pewien, czy konieczne jest tutaj użycie identyfikatora i czy nie lepiej będzie skorzystać z klasy. W każdym bądź razie dostęp do atrybutu alt obrazka po kliknięciu w div możesz uzyskać tak:
Jeśli w tym div-ie będzie więcej obrazków, to niestety skrypt nie zadziała, bo nie wiadomo, który obrazek został kliknięty. Jeśli masz kilka takich div-ów pokazWersje, to jest to błąd składni HTML, bo w dokumencie może istnieć tylko jeden element o określonym id. Oczywiście ten błąd będzie skutkował błędnym działaniem skryptu JS. Może lepiej będzie przypisać zdarzenie 'click' obrazkowi:
Jeszcze innym błędem jest umieszczanie elementu blokowego <div> w komórce tabeli <td>, tego nie powinno się robić. No i po co te tabele? Ten post edytował mortus 20.11.2011, 10:41:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:26 |