![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2003 Skąd: Lubartów ! Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, potrzebuję skrypt który wyświetli mi losowy wpis w tekstowej bazie danych
Załóżmy że, baza.txt jest wpisywana w ten sposób 01||Tutaj jakiś tekst 02||Tutaj inny tekst Wiecie jak to zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2003 Skąd: Poznan :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja
rand(war.minimalna,wartoscmaksymalna); i potem cos co wyswietli konkretna linijke pliku -------------------- PHP the BEST
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Kod md5(microtime()); lub
Kod microtime(); lub
Kod md5(uniqid(rand()));
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2003 Skąd: Lubartów ! Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O może prośćiej, bo nie bardzo rozumie. Tzn napiszcie przykładowy skrypt o losowym wyświetlaniu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2003 Skąd: Poznan :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wyswietlasz definijuac samemu? Tzn. chcesz sam od siebie wyswietlic linie numer 2.
Jak to robisz? -------------------- PHP the BEST
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
chcesz losowo wybrac linie ?
to pytaj wyrazniej ![]() ![]() konkretnie problem podaj to bedziesz mial konkretna odpowiedz -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Dokładnie tak chce losowo wyświetlić linie.
w postaci echo("$baza[1]"); ma losowo wybrac linie i wyswietlic drugą wartość czyli jakiś tekst |
|
|
![]()
|
|
Pytam sie jak to robisz(definiujesz w kodzie) jesli chcesz wybrac np. 5 linie. Czyli w jaki sposob wyswietlasz jej druga wartosc - dawno sie nie bawilem plikami - korzystam z MySQL.
-------------------- PHP the BEST
|
|
|
![]()
|
|
Problem w tym że nie wiem, wiem tylko jak wyświetlić całość
|
|
|
![]()
|
|
To ja Ci nie pomoge..... Dawno tego nie robilem, fakt ze zaczynalem od plikow textowych, ale teraz nie pamietam....
Looknij na: http://php.webhelp.pl/index.php?id=103&roz=php&ac=read Zdrowko. -------------------- PHP the BEST
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2003 Skąd: z Amigi Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Problem w tym że nie wiem, wiem tylko jak wyświetlić całość
To co zobaczysz ponizej nie bedzie prawdopodobniej najpoprawniejszym kodem w pehapie, ale mam nadzieje ze bedzie dzialalo (nie testowane na zwierzetach): Kod $linnum=rand(0, $ilosclinii-1);
$fp=fopen("pliczek.txt","r"); do $line=fgets($fp, 666); while(--$linnum); echo $line; ewentualnie jesli bardzo chcesz sie pozbyc numerka na poczatq linii to explode()ujesz $line ciagiem "||" i bierzesz drugi element.. napisalbym ci przyklad ale nie pamietam skladni explode'a :) -------------------- --
GDR! / Lucid Dreams Entertaiment GG:2892974 gdr(malpa)ldreams.net http://www.GDR.w.pl/ | http://ldreams.net/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 11:53 |