![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 4 Dołączył: 22.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Pewnie niektórzy znają zakładkę "Kontakty" usługi Gmail. 1. Państwo od Google tak wykombinowali, że podczas dodawania nowego kontaktu zmiany które zaszły w jednym z tagów formularza (text, textarea) zostały zapisane. 2. Następnie jeśli dokonano zmiany - poprzez wpisanie wartości do niewypełnionego elementu formularza - lub przez zmianę treści któregokolwiek z wpisanych wcześniej wartości - to te zmiany są zapisywane. 3. Według mnie to (1) = INSERT, a (2) = UPDATE. Jak by można było to zrobić ? W jQuery jest funkcja change() która sprawdza czy ktoś zmienił coś w polu lub opuścił element. Do tego dorzucić można ajax. To to ja wiem. Mi się rozchodzi o samą funkcję która sprawdza kiedy należy wykonać INSERT a kiedy UPDATE. myślałem nad czymś takim: Kod var checkState = 0; $('input, select, textarea').change(function() { if (checkState == 0) { // wykonaj INSERT checkState = 1; } else { // wykonaj UPDATE } }); Czy to jest dobre rozwiązanie i pewne że nie wykona mi > niż 2 razy INPUT albo UPDATE (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Może znacie lepsze i pewniejsze?? Czy kod który napisałem jest dobry?? Bo chciałbym zastosować to w administracji. Proszę o posty. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:04 |