![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Tworze grę przeglądarkową. Zastanawiałem się nad jak najmniejszym wykorzystaniem pamięci bazy danych i chcę wyświetlać przebieg walki.
W rekordzie mam dane odpowiadające jednej rundzie: Kod użytkownik1/unik/nazwa_ataku \n użytkownik2/atak/nazwa_ataku \n Jak rozdzielić ten ciąg znaków by potem wyświetlić to na przykład tak: Kod Użytkownik wykonał unik i obronił się przed nazwa_ataku Użytkownik2 wykonał atak nazwa_ataku i przeciwnik otrzymał obrażenie Chodzi mi głownie o to, żeby np. te wartości przed pierwszym slashem dać do zmiennej user, drugą do atak a trzeci do kolejnej zmiennej nazwa_ataku. Jak to wykonać by wysłać te wartości do zmiennych? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcja explode rozdzielasz to po / i otrzymujesz tablice z której możesz pózniej uzyskać te zmienne
Ten post edytował Micchaleq 18.11.2011, 13:57:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No racja! A ja głupi kombinowałem z replace'mi
![]() No tak. A teraz zapytam pewnie o kolejną oczywistą głupotę. Jak zrobić by pokazywało mi cały ciąg znaków To posiadam w bazie: Kod Konkret/unik/prosty Konkret/atak/prosty wembleyos/miss/sierpowy Konkret/atak/sierpowy wembleyos/miss/hak Konkret/atak/hak wembleyos/miss/korpus Konkret/atak/korpus Kod z wyświetlania
a wyświetla mi tylko pierwszy rząd Kod wembleyos->atak->prosty Konkret |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
co masz w zmiennej $pizza? ( wyświetl ją print_r($pizza) i wklej początek ) ogólnie to musisz to porozdzielać używając pętli foreach, Ten post edytował Micchaleq 18.11.2011, 14:41:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod $pizza = $this->walka['runda'.$i.'_2']; czyli Kod Konkret/unik/prosty Konkret/atak/prosty wembleyos/miss/sierpowy Konkret/atak/sierpowy wembleyos/miss/hak Konkret/atak/hak wembleyos/miss/korpus Konkret/atak/korpus Nie chce tego załatwiać przez str_replace bo potem chciałem dodać losowo wybierany tekst zależnie od 3 watości. |
|
|
![]()
|
|
No tak to już napisałeś, jednak ja chce wiedzieć czy dane z jakich to pobierasz to jakaś tablica z bazy danych, czy tez z jakiegoś pliku.
to co napisałeś : $pizza = $this->walka['runda'.$i.'_1']; mówi mi, że zmienna przyjmuje tą walkę z rundy i to na pewno dzieje się w pętli for PS wklej więcej kodu lub przekopiuj kawałek z wykonania takiej instrukcji : albo jeszcze inaczej co masz pod zmienna $pizza[2] ? Ten post edytował Micchaleq 18.11.2011, 14:49:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wszystko dzieje się w pętli for, ponieważ jest 8 rund, każda runda ma po "3 minuty" (x runda: 1minuta, 2minuta, 3 minuta) i w każdej minucie jest pokazywany przebieg odpowiadający określonej minucie, a pobieram to z tablicy z bazy danych.
Cały rekord z tabeli to właśnie ciąg tego rzędu Kod Konkret/unik/prosty Konkret/atak/prosty wembleyos/miss/sierpowy Konkret/atak/sierpowy wembleyos/miss/hak Konkret/atak/hak wembleyos/miss/korpus Konkret/atak/korpus czy dam to przez print_r czy $pizza[2] to wyskakuje i tak ten rekord ![]() Ten post edytował wembleyos 18.11.2011, 14:54:43 |
|
|
![]()
|
|
a więc najpierw
Wyświetlanie
Oczywiście zmienne masz w $pieces[nr lini][numer informacji] Ten post edytował Micchaleq 18.11.2011, 15:23:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zadam kolejne pytanie. Czy ty co jest wyżej (wersja prymitywna) przesłac do php i przez php pokolorować komunikaty i pozmieniać atak/prosty unik/prosty itp. na tekst czy już odrazu to wrzucić do bazy?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:44 |