![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na wstępie pragnę zaznaczyć, że nigdy nie korzystałem z CMSów i stawiam pierwsze kroki we frameworkach. Na potrzeby projektu, który mam wykonać szukam CMSa do zarządzania bardzo prostą stroną: komisem samochodowym. Osoba mająca zarządzać stroną ma mieć dostęp do szeregu prostych opcji: dodawanie ofert, zarządzanie cennikami, ofertą leasingową itp. Strona ma miec prosty układ: - logo na górze - górne menu pod logo - okno zawartości I to w sumie wszystko. Szukam czegoś gdzie można w prosty sposób przerobić layout do moich potrzeb. Póki co skłaniam się ku drupalowi. Macie jakieś inne propozycje? Joomla trochę mnie odrzuca (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 18 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drupal jak nabardziej, polecam chociaż może wydawać się trudny na początku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A możesz polecić od czego zacząć pracę nad własnym layoutem? Wstępnie zainteresowałem się Fusionem, który ma w miare fajnie opisane tworzenie "subthemes" (http://fusiondrupalthemes.com/support/theme-developers/subtheming-quickstart ).
Czy to dobry pomysł na początek pracy z Drupalem? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Drupal to bardzo fajny system, jednak potrafi skutecznie psuć nerwy(zwłaszcza osobom początkującym) przy wdrożeniach szablonów. Jeżeli chcesz zacząć od czegoś niezbyt skomplikowanego - to, analizując Twoje wymagania, prawdopodobnie wystarczy prosty WordPress.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdecydowanie Wordpress!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wordpress lub Joomla! (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 18 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już tam spamujemy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) - nie polecam joomli ze względu na straszny śmietnik w kodzie, niby z wierzchu wszystko łatwo zrobić ale jak przychodzi coś zaprogramować to można zwariować. Opinie co do dużych trudności z Drupalem są trochę przeterminowane - obecmie mamy d7 w który kupe pracy i czasu poświęcono na usability. Trzeba tylko przyznac że to spora kobyła w porównaniu do wordpressa i jeśli wp wystarczy pod względem funkcjonalności to jak najbardziej warto iść w tą stronę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kod w Joomla 1.7 już wygląda ładniej. Zresztą chodzi o stawianie dość prostej strony, a nie tworzenie dodatkowych funkcjonalności.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wordpressy są dość zasobożerne i mocno atakowane przez dodawarki. Miałem kiedyś wordpressa z ruchem ok 1000uniq/dzień i nawet z cachowaniem generował niesamowite obciążenie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:51 |