![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 10 Dołączył: 17.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jakiś czas temu zacząłem się uczyć PHP. Zdążyłem się "przeszkolić" z programowania strukturalnego i miałem właśnie zacząć naukę obiektowego, ale niestety zauważyłem u siebie duże braki w html i css (ostatni raz ich używałem jeszcze za czasów "tabelek"). Tak więc nie zrażony nauką postanowiłem w ramach ćwiczeń znaleźć jakiś prosty szablon, wziąć od niego tylko grafikę i go poskładać. Niestety ze względu na brak mojej wiedzy nie umiem odpowiedzieć na pytanie czy szablon jest dobrze poskładany. Co prawda przeszło walidator, ale wolę jak specjaliści rzucą na to oko. Proszę o wypisanie wszelkich uwag dotyczące poniższego kodu. TUTAJ MOŻNA LUKNĄĆ NA STRONĘ CLICK! Kod pliku html:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szablon jest prosty ale poprawny. Możesz ewentualnie zastanowić się nad wprowadzeniem w treściach tagów z rodziny <Hx> pod kątem wyszukiwarek - poza tym jest ok.
Dodatkowo możesz się zastanowić nad większym wyodrębnieniem głównych bloków strony dwa divy "menu_lewe" i "menu_lewe2" możesz zamknąć w jakimś divie "sidebar" dla lepszej czytelności. Oceny wizualnej nie wystawiam - nie o to prosiłeś. -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 10 Dołączył: 17.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze jeden szablon mam do sprawdzenia. Także w miarę łatwy, ale na wszelki wypadek chciałbym, aby luknęło na to fachowe oko.
Także podkreślam, iż grafika szablonów nie jest moja (pobrana ze strony darmowych szablonów), a wykorzystuje ją tylko do ćwiczeń. LINK DO ZŁOŻONEGO SZABLONU CLICK!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm. podobnie jak w poprzednim layoucie - ogólnie wykonanie jest ok, zgodnie itd.
Komentarze: - Używasz H2 bez H1 - średni pomysł - zobacz coś o uzywaniu Hx w związku z SEO/pozycjonowaniem - Jeżeli nawet szablon taki robisz dla Polaków - używaj w nazwach angielskich wyrażeń - wyglądać to będzie bardziej profesjonalnie - Nie ładuj na siłę wszędzie gdzie to możliwe selektorów po ID (#) - istnieją także klasy, które w niektórych przypadkach sprawdzą się lepiej ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Trochę poczytałem o tym i w powyższym przykładzie zmienił bym na class takie id:
-#tresc p -#tresc h2 -#tresc a:link, #tresc a:visited, #tresc a:hover Reszta jest w miarę unikalna. Mniej więcej o to chodzi? Dziękuje za pomoc i cenne wskazówki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie może nie konkretnie na temat, jednak szablonów css wydaje mi sie ze nie ma większej potrzeby pisania (bynajmniej w przypadku własnych potrzeb ), pełno jest darmowych na internecie pozostaje więc odpowiednie pokrojenie grafiki.
A to co tutaj nam prezentujesz to są totalne podstawy które mogą być przydatne np do stworzenia szablonu allegro. Ten post edytował Micchaleq 18.11.2011, 10:44:33 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zgadza się, są to podstawy, ale czy nie na tym polega nauka?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się, są to podstawy, ale czy nie na tym polega nauka? Ja css-a uczyłem się na większych templach gdzie po prostu analizowałem kod od góry do dołu. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:19 |