![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam -zaznaczanie w select z opcją Multi polega na przeciąganiu myszą lub pojedynczym wyborem opcji poprzez kliknięcie myszy z przyciśniętym ctrl+shift.
Czy da rady zrobić aby wybierać kolejne opcje nie używając ctrl i shift"a?? Jedyne co mi przychodzi na myśl to js/jq i eventy onmouse i symulowanie przyciśnięcie tych klawiszy. Może idzie to zrobić w inny sposób? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie wszędzie musisz klikać z użyciem ctrl, żeby mniej kombinować to ja na twoim miejscu wolałbym ładnie jakoś ostylować zwykłe chekboxy. Tutaj masz jakąś wtyczkę wraz z kilkoma przykładami: http://dl.dropbox.com/u/8316573/index.html
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ech taka stylizacja to nie problem,można ją samemu łatwo napisać to zmienienie zwykłego backgrounda na zaznaczonej opcji.
Nie o to mi chodziło -lecz co zrobić by zwykły użytkownik nie musiał zaznaczać kolejnych opcji przyciskając ctrl,lecz robić to tylko przyciśnięciem myszy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
postaw się w sytuacji zwykłego użytkownika - oni są przyzwyczajeni do takich zachowań jak na innych stronach tj. z użyciem ctrl - po co to zmieniać, skoro nikt z przyzwyczajenia nie będzie z tego korzystał? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie boje ,się ,że użytkownik nie będzie wiedział ,że wciskając ctrl może zaznaczać sobie różne opcje-mogę zawsze tooltipsa o tym dać.Ale czy nie wygodniej by było zaznaczać i odznaczać opcje tylko myszą niż dodatkowo przytrzymywać klawisz ctrl?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak w takim wypadku odznaczyć pojedynczą opcję? za dużo kombinowania, wg mnie to nie przejdzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawy problem, ale wpadłem na pewne rozwiązanie, które być może Ci się przyda... Wymaga jQuery, ale myślę, że to nie problem dla Ciebie:
Zobacz tutaj: http://jsfiddle.net/CfpXV/ Od razu zrobiłem sprawdzenie i automatyczne nadanie CSS dla domyślnie zaznaczonych checkbox'ów. |
|
|
![]()
|
|
Naprawdę ciekawy pomysł,pozwoliłem sobie go rozszerzyć, teraz ma wrażenie listboxa.
Muszę go u siebie zastosować ,dla innych: http://jsfiddle.net/CfpXV/6/ Różni się tylko tym od listboxa ,że nie można zaznaczyć przez przeciągnięcie ,ale myślę ,że znalazłby się ktoś kto i z tym by sobie poradził(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Tymczasem takie coś mi wystarcza. Wielkie Dzięki. Ten post edytował Niktoś 19.11.2011, 16:07:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aż muszę sam siebie zacytować:
Generalnie wszędzie musisz klikać z użyciem ctrl, żeby mniej kombinować to ja na twoim miejscu wolałbym ładnie jakoś ostylować zwykłe chekboxy. Tutaj masz jakąś wtyczkę wraz z kilkoma przykładami: http://dl.dropbox.com/u/8316573/index.html Nie wiem czy wtedy mnie dobrze zrozumiałeś, ale chyba najwyraźniej nie za bardzo dobrze (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) zaznaczenie myszką poprzez przeciągnięcie (podobnie jak na pulpicie systemu) jest możliwe, gdzieś nawet to widziałem, ale IMO jest bezsensu, bo również musi użytkownik o tym wiedzieć, tak samo jak musi wiedzieć o przyciśnięciu ctrl. |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie ,byłeś pierwszy z pomysłem ostylowania checkboxów:)-Plusik poleciał.Jednak ,nie wiedziałem jak się odnieść do twojego przykładu, który nijak był związany z checkboxami.
Myślę ,że do tego przykładu w ostatnim moim poście ,jak dodatkowy atut przydałoby się zaznaczenie przez przeciągnięcie,taki dodatkowy bajer-użytkownik nie musiałby klikać na kolejne chceckboxy, tylko kliknąłby raz i przeciągnął. To tylko dodatkowy bajer, jak nie będę miał nic więcej do roboty to nad nim popracuje:) |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie ,byłeś pierwszy z pomysłem ostylowania checkboxów:)-Plusik poleciał.Jednak ,nie wiedziałem jak się odnieść do twojego przykładu, który nijak był związany z checkboxami. Myślę ,że do tego przykładu w ostatnim moim poście ,jak dodatkowy atut przydałoby się zaznaczenie przez przeciągnięcie,taki dodatkowy bajer-użytkownik nie musiałby klikać na kolejne chceckboxy, tylko kliknąłby raz i przeciągnął. To tylko dodatkowy bajer, jak nie będę miał nic więcej do roboty to nad nim popracuje:) Tutaj nie chodzi o jakieś plusu, bo średnio na nie zaracam uwagę, tylko na to że już dawno mogłeś to rozwiązać (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) akurat zrobienie tego jest proste, tyle że ty stwierdziłeś że takiego czegoś nie chcesz, to nawet nie kontynuowałem. To takie przypomnienie żebyś pytał jak masz jakieś wątpliwości. Odnośnie tego bajeru - serio odpuść sobie. Osobiście wiem z doświadczenia że koło 80% nawet nie będzie się domyślać że jest taka możliwość. Może to i wygląda bajerancko, ale to będzie zbędna funkcjonalność. Po co tracić czas (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Nie chciałem ,bo myślałem ,że zmiana z select na checkbox będzie trudna do zrealizowania,ale przebiegła bezboleśnie:)
Bajer i tak zrobię ,ale w ostatniej kolejności:) Dzięki Wszystkim za wypowiedzi.Temat można zamknąć (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:01 |