![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, mam pewien problem dotyczący... otwierania pliku. Może zabrzmieć to nieco śmiesznie, ale piszę jak najbardziej serio. Chodzi o to, że skrypt PHP ma otworzyć plik z mojego dysku i odczytać go, bez względu na to na jakim komputerze ten skrypt zostanie uruchomiony. Kiedyś zetknąłem się z zapisywaniem pliku na dysk administratora, ale jeszcze nigdy nie widziałem żeby z jego dysku coś odczytywać. Czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli nie, to może jest możliwość cyklicznego wrzucania na serwer nadpisanej wersji tego pliku z mojego dysku (są to logi z kanału IRC, nadpisywane praktycznie co chwilę), tak żeby można było go odczytać bezpośrednio z dysku?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc ![]() Pozdrawiam, mopsiok //Edit: Sprawa się nieco uprościła. Teraz problem wygląda następująco: potrzebuję odczytać plik z mojego dysku, skrypt będzie zahostowany na serwerze ale odpalany tylko u mnie. Jak można takie coś osiągnąć? Ten post edytował mopsiok 11.11.2011, 11:33:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 15 Dołączył: 16.02.2008 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ma pobierać logi bez względu na serwer na jakim zostanie uruchomiony, to chyba pozostaje Ci tylko postawienie jakiegoś serwera u siebie na kompie, np FTP, lub nawet apacha, i trzymanie logów w katalogu udostępniania. Później ustawiasz sobie crona na dany skrypt, który łączy się z Twoim kompem (bibliotek do tego masz wiele, od chociażby curl-a zaczynając) i pobiera co trzeba. Dobrze by było, gdybyś miał zewnętrzne IP
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zedytowałem pierwszy post, ale nie zauważyłem że ktoś odpisał
![]() ![]() //Edit: No, sprawa uległa sporej zmianie. Założenia zostały uproszczone jeszcze bardziej - plik wysłać na serwer, i odczytywać z niego. Jest tylko jeden problem. Obsłużyłem wysyłanie pliku za pomocą formularza, tylko że potrzebuję to zrobić programowo. Nie będę przecież co kilka sekund wysyłać formularza... oto kod formularza oraz skryptu:
Jakim sposobem wysłać plik na serwer bez ingerencji użytkownika, to jest automatycznie z poziomu PHP? Ten post edytował mopsiok 11.11.2011, 21:32:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja prowokacyjnie zapytam: czy do automatycznego przesyłanie pliku na serwer potrzebne jest aż tyle rzeczy jak Apache, php, formatki i takie inne?
Żeby nie było, że wprowadzam zamęt: jeśli to uniksy, to możesz automatycznie pobrać/wysłać dowolny plik z konsoli. Jeśli chcesz wysyłać regularnie, to polecam do tego zaprząc crona (jeśli przynajmniej jeden z serwerów to unix/linux). Mogę coś poradzić, ale muszę znać więcej rzeczy. Czy na serwerze (tam gdzie chcesz wysyłać), stoi jakiś unix? Jeśli tak, to czy masz możliwość wrzucania tam plików i za pomocą jakich protokołów (ssh/scp/sftp, ftp)? Czy masz shella, dostęp do crona? To samo odnośnie własnego kompa... Opisz jak najdokładniej, bo być może da się to zrobić naprawdę w zupełnie inny sposób... @wizu: dobrze myślisz: lokalnie Apache, udostępnianie plików i na serwerze pobierać w odstępach minutowych z crona. Tylko po kiego grzyba biblioteki, curl, i do tego jeszcze czasochłonne pisanie programów? Równie dobrze z crona można uruchomić programik o nazwie 'wget', który zrobi dokładnie to, co trzeba. A czas przeznaczony na pisanie (i debugowanie) własnego skryptu przeznaczyć np. na obejrzenie filmu. Lub poprawę skryptu na serwerze ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wszystko działa na Windowsie. Powiem szczerze że nie chcę się bawić w Apache, shella (którego i tak nie posiadam) czy crona, bo zależy mi na zastosowaniu zwykłego PHP - rozwiązanie ma być jak najprostsze i wymagać jak najmniej cudowania. Chociaż może to właśnie ja w tym momencie cuduję
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 07:11 |