![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zrobiłem sobie system komentarzy, który po wysłaniu przez użytkownika komentarza musi być zaakceptowany przeze mnie i wtedy opublikowany, jednak nie mam w nim żadnego zabezpieczenia antyfloodowego.
W tej chwili użytkownik może wpisać nieskonczoną liczbę komentarzy, jeśli ma do tego jescze jakis program to moze narobić mi szkód. W jaki sposób najlepiej się przed tym zabezpieczyć (poza Captcha - który jak dla mnie jest irytujący). Czy można byłoby zrobić np. coś takiego jak jest na forach, tzn. by system wykrywał, że np. użytkownik dodał 3 komentarze do jednego wątku w niewielkim odstępie czasu. I by przy próbie dodania czwartego komentarza pojawił się mu komunikat: ta strona wymaga odczekania iluś sekund zanim będziesz mógł dodać kolejny komentarz. Jak takie coś zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciasteczka lub blokada na ip.
co do ciesteczek to: setcookie po dodaniu komentarza, przy dodawaniu warunek a co do blokady ip, to musisz przechowywać gdzieś ip, które aktualnie nie mają prawa pisać komentarzy: w pliku, bądź w bazie danych. przy dodawaniu komentarza za pomocą $_SERVER sprawdzasz ip i przeszukujesz swoją baze. możesz też zrobić po prostu rejestracje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mógłbyś trochę bardziej przybliżyć jak zrobić to z ciasteczkami?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest to dobre rozwiązanie jeżeli do twojego systemu dobierze się bot spamujący. Poza ciachami radzę zapisać IP użytkownika do bazy i sprawdzać czy od ostatniego wpisu minął określony czas.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:18 |