![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
korzystam w tworzonym serwisie ze skryptu Datepicker. Wszystko działa sprawnie, lecz potrzebuję zrobić z kalendarzem coś, czego nie znalazłem w dokumentacji. Otóż, chcę by niektóre daty były nieaktywne (niemożliwe do wybrania). Przykładowo: rozwijam kalendarz i mam listopad, ale np. między 24-28 listopada potrzebuję by data była nieaktywna, tzn. nie można wybrać daty z tego zakresu (między 24 a 28 listopadem). Proszę o pomoc w tej sprawie, w razie pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam z tym pewien problem. Nawet nie wiem na czym dokładnie polega. W skrócie - skopiowałem cały skrypt z powyższego linku i kalendarz się w ogóle nie wyświetla.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do zrozumienia tego potrzeba jest minimalna znajomość JS i języka angielskiego.
|
|
|
![]()
|
|
Proszę zatem o pomoc w realizacji tej opcji w moim kodzie.
Załączone mam następujące pliki: Dalej mam:
Próbowałem to zrobić w następujący sposób, ale nic z tego:
Ten post edytował htk 9.11.2011, 15:54:07 |
|
|
![]()
|
|
A konsola błędów coś pokazuje (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Kod jQuery is not defined
<script type="text/javascript"> var $j = jQuery.noConflict(); </script> Line 18 $.inArray is not a function Line 35 if($.inArray((m+1) + '-' + d + '-...dDays) != -1 || new Date() > date) { |
|
|
![]()
|
|
To co wkleiłeś powinno CI powiedzieć wszystko. Czy potrzeba translatora żeby zrozumieć błędy (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
http://translate.google.pl/#en|pl|is%20not%20defined http://translate.google.pl/#en|pl|is%20not%20a%20function |
|
|
![]()
|
|
Poprawione. Kalendarz się już wysuwa, jednak w ogóle nie reaguje na zmianę var disabledDays. Zawsze nieaktywne są dwie kolumny kalendarza, licząc od prawej.
Ten post edytował htk 9.11.2011, 21:04:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co masz teraz dokladnie? Jaki kod?
|
|
|
![]()
|
|
Kod <script type="text/javascript"> var disabledDays = ["2011-11-10","2011-11-15"]; function nationalDays(date) { var m = date.getMonth(), d = date.getDate(), y = date.getFullYear(); //console.log('Checking (raw): ' + m + '-' + d + '-' + y); for (i = 0; i < disabledDays.length; i++) { if(jQuery.inArray((m+1) + '-' + d + '-' + y,disabledDays) != -1 || new Date() > date) { //console.log('bad: ' + (m+1) + '-' + d + '-' + y + ' / ' + disabledDays[i]); return [false]; } } //console.log('good: ' + (m+1) + '-' + d + '-' + y); return [true]; } function noWeekendsOrHolidays(date) { var noWeekend = jQuery.datepicker.noWeekends(date); return noWeekend[0] ? nationalDays(date) : noWeekend; } jQuery(document).ready(function() { jQuery("#kamper_data1").datepicker(); jQuery("#kamper_data2").datepicker(); }); jQuery(function($){ $.datepicker.regional['pl'] = { closeText: 'Zamknij', prevText: '<Poprzedni', nextText: 'Następny>', currentText: 'Dziś', monthNames: ['Styczeń','Luty','Marzec','Kwiecień','Maj','Czerwiec', 'Lipiec','Sierpień','Wrzesień','Październik','Listopad','Grudzień'], monthNamesShort: ['Sty','Lu','Mar','Kw','Maj','Cze', 'Lip','Sie','Wrz','Pa','Lis','Gru'], dayNames: ['Niedziela','Poniedziałek','Wtorek','Środa','Czwartek','Piątek','Sobota'], dayNamesShort: ['Nie','Pn','Wt','Śr','Czw','Pt','So'], dayNamesMin: ['N','Pn','Wt','Śr','Cz','Pt','So'], weekHeader: 'Tydz', dateFormat: 'yy-mm-dd', minDate: 0, firstDay: 1, isRTL: false, showMonthAfterYear: false, constrainInput: true, beforeShowDay: noWeekendsOrHolidays, yearSuffix: ''}; $.datepicker.setDefaults($.datepicker.regional['pl']); }); </script> Dwie kolumny kalendarza od prawej są nieaktywne niezależnie od tego co wpiszę w Kod var disabledDays = []; . Jeśli wpiszę tam jakieś daty, np: Kod var disabledDays = ["11-24-2011"]; - wówczas nieaktywna robi się data 24 listopada 2011 (to właśnie chce osiągnąć), ale oprócz tego nieaktywna robi się dzisiejsza data i jak wspomniałem na początku - dwie kolumny od prawej również są nieaktywne.Dobra, zrobiłem - działa. Dla zainteresowanych podaję kod:
Ten post edytował htk 14.11.2011, 15:35:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 18:27 |