![]() |
![]() |
--miaka-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, pisze w sprawie SPARQLu (sieci semantyczne). Znalazłam artykuł Wstęp do SPARQL z wykorzystaniem RAP API dla PHP.
http://semantictechnology.eu/2010/02/wstep...ap-api-dla-php/ Wrzuciłam pliki na serwer semanticemployee.rdf z zawartością ze strony, plik.php oraz foldery z strony http://www.seasr.org/wp-content/plugins/me.../doc/index.html pod Download and Installation. Zawartosc mojego pliku wyglada tak: <?php define("RDFAPI_INCLUDE_DIR", "C:\wamp\www\rdfapi-php\api\"); include("RDFAPI_INCLUDE_DIR"."RdfAPI.php"); $employees = ModelFactory::getDefaultModel(); $employees->load('semanticemployee.rdf'); $querystring = ' PREFIX vcard <http://www.w3.org/2001/vcard-rdf/3.0#> SELECT ?fullName WHERE { ?x vcard:FN ?fullName }'; echo $employees->sparqlQuery($querystring, 'HTML'); ?> a gdy go uruchamiam pisze o błędzie: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in C:\wamp\www\plik.php on line 3. Może będzie wiedzieli co robię źle skoro wszystkie odwołania znajdują się w dobrych miejscach. Pisałam do tej osoby ale nie dostałam odpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
RDFAPI_INCLUDE_DIR to stała, zdefiniowana linijkę wyżej. Aby się do niej odwołać, musisz użyć jej nazwy bez cudzysłowu. Zresztą, jest to w komunikacie błędu: "niespodziewana wartość typu STRING (czyli ciąg znaków) w linii 3" |
|
|
--miaka-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Już wiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Cytat define("RDFAPI_INCLUDE_DIR", "C:\wamp\www\rdfapi-php\api\"); Usuń ostatniego slash'a, tego po 'api' (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I jeśli masz możliwość, zainstaluj sobie IDE do PHP z kolorowaniem składni, np. NetBeans, to pomoże Ci uniknąć podobnych błędów w przyszłości (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
--miaka-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Faktycznie prosty blad, jednak na tym nie koniec...
Pisze min cos takiego include(C:\wamp\www dfapi-php\apiRdfAPI.php) [function.include]: failed to open stream: Invalid argument in C:\wamp\www\plik.php on line 3 jednak nie rozumiem czemu ścieżke mi zmienil (a potem sie dziwi, ze nie moze otworzyc) Skoro sciezka jest taka: C:\wamp\www\rdfapi-php\api\RdfAPI.php to czemu czyta to jako: C:\wamp\www dfapi-php\apiRdfAPI.php |
|
|
![]()
|
|
Ta sama przyczyna: backslash przed 'r', co daje '\r' - znak kontrolny, tzw. powrót karetki.
A zobacz, czy zadziała Ci tak: Cytat C:/wampwww/rdfapi-php/api/RdfAPI.php
|
|
|
--miaka-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jednak w takiej postaci pomogło:
Ale mimo, że się wyswietla to pisze o przestarzałej funkcji (ale tylko w jednym miejscu) do parsowania plików rdf. Te pliki to tzw. biblioteki więc nie wiem czy można i jak je poprawiac bo sam fragment kodu nic nie da a cały plik ma 2000 kodu linii. Wiec nie wiem co mam z tym zrobic. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podstawowa wersja biblioteki korzysta ze starych metod PHP, jeśli znasz się na PHP (a widać, ze raczej niespecjalnie) to możesz je poprawić na nowsze odpowiedniki i wszystko będzie hulać. Ja tak zrobiłem i jest wszystko w porządku. Najczęściej chodzi o metody związane z regex.
|
|
|
--miaka-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co ciekawe moj problem zniknął po wrzuceniu go na serwer w internecie (na swoje konto serwera uczelnianego).
Wcześniej zainstalowałam serwer domowy z programem wampserwer. Zastanawiam się co było przyczyna błedu. Czy stare biblioteki zainstalowane u mnie? Owszem serwer uczelniany to dobra rzecz ale na przyszłość chciałabym pozbyć się tego typu błędów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to pewnie dlatego, że na serwerze uczelni masz starszą wersję PHP
|
|
|
--miaka-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sprawdzilam, prawda.
U mnie jest 5.3.8 a na serwerze uczelni 5.0.3 (na 100% nie jestem pewna ale jest to na pewno wersja 5). Przynajmniej już wiem na czym stoje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 13:29 |