Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> singleton w klasie macierzystej (wydajność)
jx1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wykorzystuje obiekt Singleton do przetrzymywania ustawień aplikacji (często się odwołuje do zmiennych tego obiektu w różnych miejscach, w nim też są trzymane parametry połączenia z bazą danych).
Dajmy na to że mój singleton nazywa się Settings. Tworzę sobie w jakiejś klasie macierzystej zmienną typu protected i w konstruktorze tej klasy mam:
  1. $this->ustawienia = Settings::getInstance();

Wtedy w klasach pochodnych wystarczy, że odnoszę się już do $this->ustawienia. Tak jest dla mnie łatwiej (mniej pisania)

Mam pytanie odnośnie wydajności. Czy mój sposób ze zmienną trzymaną w klasie macierzystej jest dobry czy może powinienem jednak wszędzie gdzie tylko w metodzie potrzebuję dostępu do Settings stworzyć sobie tymczasową zmienną i zaciągnąć Settings przez getInstance?
Czy to że zmienna klasy ma w sobie obiekt (dość duży) nie obciąża mi zanadto aplikacji? Bo przecież jest to zmienna stworzona w klasie bazowej, więc istnieje tez w klasach pochodnych. Jak to działa na zasobożerność i szybkość działania kodu?
Jeśli dobrze myślę to ten mój $this->ustawienia przetrzymuje tylko sam wskaźnik do obiektu więc obciążać nie powinno, ale chcę zapytać mądrzejszych.

Z góry dzięki
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- jx1   singleton w klasie macierzystej (wydajność)   8.11.2011, 14:46:15
- - Sephirus   Moim zdaniem twój sposób jest jak najbardziej ok -...   12.11.2011, 14:37:12
- - jx1   Dzięki Sephirus   16.11.2011, 19:38:21

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 22:37