![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
Posiadam na swojej strony wyszukiwarke, ktora pokazuje po 10 wynikow na strone. Problem mój polega na tym, że przy działa tylko pierwsza strona wyszukiwania (czyli pierwsze dziesiec wynikow). Po kliknieciu na kolejna strone zostaje zwrocny moj komunikat zabezpieczajacy "musisz wpisac poszukiwana fraze". Czyli po prostu przy kolejnej stronie zmienna z formularza ($szukaj) już nie działa i skrypt traktuje to tak jak bysmy zostawili puste miejsce na fraze i klikneli szukaj. Nie wiem jak przekazac zmienna $szukaj aby dzialala rowniez na innych stronach. Probowalem w sesji, w hidden form ale nie dzialalo ;? Skrypt:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wysyłasz dane do wyszukiwania? POST czy GET? Lepiej GET-em i przypisać tę samą zmienną do $prevLink i $nextLink, czyli dodać do nich np. &szukaj=$szukaj
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ten sposób, możesz przekazywać dane zarówno formularzem jak i url Ten post edytował CuteOne 7.11.2011, 23:12:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użycie empty to bardzo słaby pomysł. Dlaczego nie mamy prawa wyszukać frazy "0"? Ta funkcja powinna być przeznaczona tylko dla tablic, bo jej działanie dla innych wartości jest moim zdaniem absurdalne.
chyba jednak łatwiej użyć:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wynik wyszukiwania możesz przenosić w sesji lub w URL (jak wspomnieli przedmowcy)
Tu omówiłem obie metody http://nospor.pl/formularz-i-stronicowanie...anie-stanu.html może ci się przyda -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nospor zrobiłem to twoją metodą, ale nadal przy zmianie strony nie czyta mi wyszukiwanej frazy (tak jak bym nie wpisał do wyszukiwania).
Kawałek forma:
Kod:
Przy zmienie strony tak jak by nie czytało zmiennej z ciasteczka. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
if ($action == "wyszukiwanie"){
Czemu całość robisz dopiero gdy wyślesz formularz? W ogóle nie przeczałeś tego co pisałem a teraz piszesz, ze robisz po mojemu. Nie, nie robisz po mojemu. Robisz po swojemu. Z danych z sesji masz korzystać zawsze, niezależnie czy form był wysłany czy nie. A do sesji masz zapisywać tylko gdy form jest wysłany. Przeczytaj jeszcze raz arta uważnie. Przecież tam przykład doskonale to pokazuje. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:12 |