![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kod, który pobiera 2 losowe dane z bazy MySQL (zdjęcia). Po kliknięciu na jedno z nich kliknięte dodaje 1 punkt do bazy w polu wygrana, zaś niekliknięte zdjęcie dostaje 1 punkt do bazy w polu przegrana. po tym wszystkim losują się dwa kolejne zdjęcia i tak w kółko.
Problemem jest to, że jeśli kliknę na któreś zdjęcie (doda punkty jak wspomniałem powyżej) i wylosują się 2 następne zdjęcie, to po ręcznym odświeżeniu strony kliknięte wcześniej zdjęcie dostaje kolejny punkt a niekliknięte również dostaje punkt (powtarza sie dodawanie punktów) Czy da sie zrobic, aby nic nie dodawało przy odświeżaniu tylko po prostu losowało 2 kolejne zdjęcia? Oto kod:
Odświeżam. Nie ma nikt na to pomysłu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak - ogólnie podejście masz średnie do tematu
![]() Co musisz zrobić? proste - Na początku pliku po includowaniu conn.php wylosuj randomową zmienną do sesji przypisując starą jeżeli istnieje:
Teraz tam gdzie masz generowanie linków dodaj nową zmienną do getów:
Nastepnie przy sprawdzaju czy dodawać/odejmować punkty daj dodatkowy warunek:
Skasuj z końca "session_destroy()". Gotowe ![]() Prosta idea - przy każdym odświeżeniu generowana jest nowa zmienna. po przejściu na link jest sprawdzana i się zgadza, po odświeżeniu już się nie zgadza bo została wygenerowana nowa ![]() HTH! ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak więc zrobiłem jak Ty mi zasugerowałeś i problem zniknął. Wszystko działa w jak najlepszym porządku. Wielkie dzięki za pomoc i poświęcony mi czas.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:47 |