![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam tabele users, w niej m.in pola takie jak login i id polecającego. Jak powinno wyglądać zapytanie, które wyciągnie z bazy wszystkich użytkowników i doda pole "poleconych" zawierające ilość poleconych na podstawie id polecajacego?
![]() -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy że mamy przykładowo:
id | login | polecony zapytanko:
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie działa / nie o to mi chodziło, zaraz pokaże przykładowe dane:
Kod id | login | polecajacy_id 1 user1 NULL 2 user2 1 3 user3 1 4 user4 3 5 user5 2 i teraz chciałbym żeby zapytanie zwróciło coś takiego: Kod id | login | poleconych 1 user1 2 2 user2 1 3 user3 1 4 user4 0 5 user5 0 Edit: znalazłem rozwiązanie Kod SELECT u.login, (SELECT COUNT(*) FROM users WHERE users.polecajacy_id = u.id) AS poleconych FROM users AS u (jakieś problemy z [mysql]) Temat do zamknięcia. Ten post edytował krzywy36 7.11.2011, 19:09:57 -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:29 |