Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Inteligentne wyszukiwanie z kilku tabel, + stronicowanie
Sztef89
post 7.11.2011, 14:02:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam problem z zapytaniem. Chciałbym jednym zapytaniem przeszukać 7 tabel, wyniki posegregować po najbardziej trafnych i ustawić LIMIT x,10. Na razie zrobiłem SELECT'a dla dwóch tabel (bez stronicowania i sortowania wyników):

1. SELECT uniqid, tytul, tytul_oryg, rok FROM media_filmdata
  2. WHERE MATCH(tytul,tytul_oryg) AGAINST('słowo szukane' IN BOOLEAN MODE)
  3. UNION ALL
  4. SELECT uniqid, tytul, tytul_oryg, rok FROM media_serialdata
  5. WHERE MATCH(tytul,tytul_oryg) AGAINST('słowo szukane' IN BOOLEAN MODE)

Jakbym dodał limit na końcu to wyniki z drugiej tabeli by się wcale nie wyświetliły (nawet jakby słowo szukane było trafione w 100%) dlatego chciałbym posortować wyniki od najlepiej pasujących i wtedy dopiero ograniczyć wyświetlanie.

Przeszukałem już sporo stron, i sporo się dowiedziałem ale nie mogę znaleźć rozwiązania na własnie ten problem.
Z góry dzięki !

-- EDIT --

Trochę pokombinowałem i uzyskałem coś takiego:

1. SELECT uniqid, tytul, tytul_oryg, rok, MATCH(tytul,tytul_oryg) AGAINST('house') AS score FROM media_filmdata
  2. WHERE MATCH(tytul,tytul_oryg) AGAINST('house')
  3. UNION ALL
  4. SELECT uniqid, tytul, tytul_oryg, rok, MATCH(tytul,tytul_oryg) AGAINST('house') AS score FROM media_serialdata
  5. WHERE MATCH(tytul,tytul_oryg) AGAINST('house')
  6.  
  7. ORDER BY `score` DESC

Ale od razu można zauważyć, że score wyników jest zależny od ilości wyników z danej tabeli. Chciałbym każdą tabelę ograniczyć aby nie "przytłumiła" wyników z drugiej tabeli ("sprawiedliwość"). Już prawie jest to co chce uzyskać ale to tylko prawie... :/

Czyli jak zrobić aby waga nie była uzależniona od ilości wyników TYLKO o samej trafności słowa ?

Ten post edytował Sztef89 7.11.2011, 14:30:48
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:28