![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak zrealizować takie zapytanie chodzi głównie o select, czy klauzula like jest wystarczająca?
Mam na przykład zdanie w bazie : Książka do programowania PHP autorstwa Jerzy Grębosz oraz Przysmaki Jerzego Dębosia.-Książka do gotowania. W polu tekstowym użytkownik wpisuje-książka do programowania PHP. Czy w tedy należałoby rozbić zdanie z pola tekstowego na pojedyncze wyrazy i użyć and czy całość umieścić w klauzuli like? Przykładowo: 1.Select * from table1 where (Kolumna like "%książka do programowania PHP" ); 2.Select * from table1 where (Kolumna like "%książka" And Kolumna like "%do" And Kolumna like="%programowania" ); A może zamiast and użyć or-ale wtedy prawdopodobnie z precyzją by to miało mało wspólnego. Może są lepsze sposoby? Sam bym jakoś pokombinował z rodzajami zapytań ,które są bardziej precyzyjne,ale niestety mam mało wpisów w bazie,eh. Jakoś temat ,nie spotkał się z zainteresowaniem dlatego prosiłbym moderatora o jego usunięcie, bo po co ma zaśmiecać to forum? PS.Znalazłem rozwiązanie, ani jedno ani drugie z powyższych zapytań nie jest dobre, ani wydajne-rozwiązania należało szukać pod frazą full text search-ogólnie jak dla mnie ciężkie do wdrożenia. Temat można zamknąć . Ten post edytował Niktoś 7.11.2011, 23:58:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 24.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz świetnie opisany FullTextSearch. Co prawda płatne, ale po tym powinieneś go zaimplementować z łatwością.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Już zaimplementowałem:).Za darmo:)Mimo ,to dziękuję
![]() Ten post edytował Niktoś 15.11.2011, 18:52:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:08 |